Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι μετά τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ – Πώς αναμένεται να εξελιχθεί το φαινόμενο

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι μετά τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ – Πώς αναμένεται να εξελιχθεί το φαινόμενο

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους της Αττικής λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν 4,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 28 χλμ Βορειοανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Σταμάτας. Ωστόστο το μικρό εστιακό της βάθος (5 χλμ.) την έκανε ιδιαίτερα αισθητή. 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι μετά τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ – Πώς αναμένεται να εξελιχθεί το φαινόμενο-1

«Από την ίδια περίοχή που έδωσε τις τελευταίες ημέρες μικρές δονήσεις ο σεισμός»

«Ο αποψινός σεισμός έγινε στην περιοχή όπου, ήδη τις τελευταίες επτά ημέρες, είχαμε σεισμική διέγερση με δονήσεις έως 3 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Κ» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ιντσιτούτο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, μετά την παρέλευση 48 ωρών. Το πιθανότερο, πάντως, είναι η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.

Σε ότι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από την ίδια περιοχή, μια εβδομάδα ακριβώς πριν, είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία  με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ. Και οι σεισμοί εκείνοι είχαν το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το σμήνος  εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ.  Και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.  Αυτό είναι ενθαρρυντικό  ότι θα σβήσει η ακολουθία».

Οσον αφορά το ερώτημα γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ ο κ. Χουλιάρας εξήγησε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά  στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι «πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.  Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου».

«Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση. Τέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία».

«Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Κορύφωση της σεισμικής έξαρσης που έχει καταγραφεί στην περιοχή από τις αρχές του μήνα, φαίνεται να αποτελεί η χθεσινοβραδυνή δόνηση, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο ίδιος σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει, ιστορικά, χαμηλή σεισμική δυναμική.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Θυμίζω ότι αυτή η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί με πολλούς, μικρότερου μεγέθους, σεισμούς, ήδη από τις 2 και τις 3 Ιανουαρίου.

Είχε παρουσιαστεί μια ύφεση τις επόμενες ημέρες και ενεργοποιήθηκε πάλι με μικρά μεγέθη στις 9 και στις 10 του μηνός και φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον αποψινό σεισμό.

(…) Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Ομως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε και στον παρόντα αιώνα αλλά και σε προηγούμενους αιώνες.

Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ιστορικό, μπροστά μας το οποίο συναξιολογούμε (…)

Οι κάτοικοι -και της συγκεκριμένης περιοχής και των γύρω περιοχών- θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες. Τα στοιχεία είναι υπέρ μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

Λέκκας: Δεν διαφαίνεται πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό 

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM",το πρωί της Τρίτης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό και οι κατασκευές μας έτσι όπως αυτές έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού είναι ανθεκτικές που αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, εκδηλώθηκε η ασθενής σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,5 βαθμών – 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η δόνηση έγινε έντονα αντιληπτή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της εγγύτητας που είχε στην πρωτεύουσα, αλλά και λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτή η δόνηση η οποία ακολουθήθηκε από πολλές δονήσεις μικρότερου μεγέθους ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της δραστηριότητας που είχαμε πριν από μια εβδομάδα στην ίδια περιοχή, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν σμήνος σεισμών (…) εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι όλα αυτά τα επίκεντρα, όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στη βόρεια, βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης προς τον Μαραθώνα, μία δραστηριότητα η οποία οφείλεται σε μικρά ρήγματα, μικρού μεγέθους τα οποία δραστηριοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς» επεσήμανε.

Υπογράμμισε δε, ότι «αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εκτονωθεί η διέγερση, συνεπώς είναι φυσικό να περιμένουμε μικρούς σεισμούς στην περιοχή αντίστοιχου μεγέθους και εκείνο το οποίο εύλογα θα ρωτούσε κάποιος είναι αν θα έχουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω σαν απάντηση είναι ότι θα έχουμε τους ίδιους σεισμούς πάνω – κάτω, δεν φαίνεται στην περιοχή να υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, ούτως ώστε να δώσει κάποια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ούτε φαίνεται ότι έχουμε μετάθεση σε διπλανές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, με δεδομένο ότι, διπλανές περιοχές μπορούν να δώσουν κάποιον μεγάλο σεισμό. Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι δεν ευσταθεί αυτή η εκδοχή, καθώς τα επίκεντρα είναι εντοπισμένα σε έναν μικρό γεωγραφικό χώρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή