ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατοικίες έως 60.000 ευρώ τα πλέον περιζήτητα ακίνητα στην κτηματαγορά

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κατοικίες μέχρι 60.000 ευρώ αποτελούν τα πλέον περιζήτητα ακίνητα αυτή την περίοδο στην εγχώρια κτηματαγορά. Μάλιστα, σ’ αυτή την κατηγορία οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, σε δείγμα 121 πραγματικών αγοραπωλησιών, που συγκέντρωσε και επιμελήθηκε η Ενωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτήν, το 75,2% των ακινήτων που αποκτήθηκαν ήταν κατοικίες, ενώ ένα πρόσθετο 14,9% των συναλλαγών αφορούσε οικόπεδα. Αντίστοιχα, το 40,5% των συναλλαγών ήταν για ακίνητα αξίας μέχρι 60.000 ευρώ και το 19,5% για ακίνητα αξίας από 61.000 έως 110.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 15,7% αφορούσε ακίνητα αξίας μέχρι 30.000 ευρώ και το 24,8% ακίνητα αξίας από 30.000 μέχρι 60.000 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και το γεγονός ότι το 28,1% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα αξίας από 111.000 ευρώ μέχρι 250.000 ευρώ, δείγμα ότι κινητικότητα καταγράφεται πλέον και σε ακριβότερες κατοικίες, χάρις στην αυξημένη δημοφιλία των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, αλλά και στο ρεύμα από τους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος της «χρυσής βίζας».

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να απουσιάζει από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, καθώς το 85,8% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά και μόλις 13,3% με χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα. Οσον αφορά τα σημεία που κρίνονται ως πιο δημοφιλή, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 58,3% αφορούσε κατοικίες στο κέντρο της πόλης και εν γένει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αγορά εξοχικής κατοικίας κατέκτησε μερίδιο της τάξεως του 15,8%, ενώ ένα πρόσθετο 25,8% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα σε προάστια και σημεία περιφερειακά των πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία των συναλλαγών οφείλεται, μεταξύ άλλων και στην μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο οποίος έχει αναζωπυρώσει τη ζήτηση για μικρά, επιπλωμένα διαμερίσματα στο κέντρο, κυρίως των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η ζήτηση που καταγράφεται προέρχεται και από το εξωτερικό, καθώς αρκετοί επενδυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους την τελευταία διετία, χάρις και στις χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ