Ασταθής ισορροπία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​να εφιαλτικό σενάριο για το 2019 προβληματίζει όσους ασχολούνται με την Ελλάδα σε ξένες πρωτεύουσες και στις αγορές. Και ίσως λόγω αυτού βιάζονται να επιστρέψει η χώρα σε μια σχετική κανονικότητα και να επιλυθούν εντός του 2018 όσο το δυνατόν περισσότερες «εκκρεμότητες».

Το ένα σκέλος του εν λόγω σεναρίου έχει να κάνει με το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας. Το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και συμβαίνουν πολλά πράγματα υπογείως… Το σενάριο ενός κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συζητείται ευρέως και προφανώς αντλεί κάποια δυναμική από την ανακίνηση του ζητήματος των Σκοπίων. Η Κεντροαριστερά σχηματοποιείται, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα αποκτήσει διαφορετική δυναμική ή όχι. Η κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρήσει να (ξανα)αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, ελλοχεύει η απειλή του εκλογικού νόμου που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Αν εξαιρέσει κανείς το σενάριο της αυτοδυναμίας της Ν.Δ., τα περισσότερα άλλα σενάρια περνούν μέσα από μια φάση αστάθειας.

Και αν μεν η Ελλάδα ήταν Βέλγιο, ή ακόμη και Ιταλία, οι κίνδυνοι θα ήταν περιορισμένοι. Είμαστε όμως μια χώρα που βγαίνει από την εντατική και οι «γιατροί» δεν είναι και πολύ βέβαιοι πως έχει πράγματι θεραπευθεί. Ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει πολύ σύντομα να πιέζεται για παροχές και για το ξήλωμα πολλών μνημονιακών υποχρεώσεων. Οι αγορές αυτή την ώρα βλέπουν το θετικό σενάριο και αγνοούν τον κίνδυνο να ξανακυλήσει η χώρα προς τα πίσω. Η κυβέρνηση είναι επίσης προσεκτική έως τώρα. Θα είναι όμως μεγάλο λάθος να υπερεκτιμήσει τα χάδια του κ. Μοσκοβισί και τα θετικά μηνύματα από το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι αγορές έχουν καεί στην Ελλάδα και θα παραμείνουν δύσπιστες. Με το πρώτο σημάδι εκτροχιασμού, θα κλειστούν στο καβούκι τους και θα τιμωρήσουν τη χώρα με πιο ακριβό δανεισμό.

Οι επόμενοι μήνες, συνεπώς, θα είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα. Ολοι οι Ευρωπαίοι, και όχι μόνον, κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθούμε στα πόδια μας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να στραβοπατήσουμε ή να μπλέξουμε εμείς τα… Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το έχουμε πάθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή