Η Άλι Ράισμαν εναντίον όλων

Η Άλι Ράισμαν εναντίον όλων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2010 μια 15χρονη Αμερικανίδα, ανερχόμενη αθλήτρια της ενόργανης, επισκέφτηκε τον οστεοπαθητικό γιατρό της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Ο γιατρός Λάρι Νασάρ την υποδέχτηκε χαμογελαστός, της μίλησε ευγενικά, την κέρασε γλυκά. Κέρδισε την εμπιστοσύνη της. Και μετά την κακοποίησε. Η κοπέλα ήταν η Άλι Ράισμαν, η οποία στην πορεία εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες γυμνάστριες της εποχής μας, κέρδισε μετάλλια σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρξε αρχηγός της ομάδας ενόργανης της χώρας της και σήμερα, στα 23 της, ένωσε τη φωνή της με άλλες 155 γυναίκες που εδώ και δύο χρόνια έχουν σπάσει τη σιωπή τους, η μία μετά την άλλη, οδηγώντας τον Νασάρ στη θέση του κατηγορουμένου. Στην κατοχή του 54χρονου γιατρού, πατέρα τριών παιδιών, βρέθηκαν επίσης χιλιάδες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας – θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. 

«Λάρι, καταλαβαίνεις τώρα ότι οι γυναίκες που τόσο άκαρδα κακοποίησες όλα αυτά τα χρόνια έχουν πια δύναμη, ενώ εσύ είσαι ένα τίποτα», είπε η Ράισμαν ενώπιον του δικαστηρίου κοιτώντας κατάματα τον Νασάρ. Αλλά η 13λεπτη δήλωσή της στο δικαστήριο δεν ήταν απλώς μια κατάθεση συναισθηματικά φορτισμένη. Η Ράισμαν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να δρα ανενόχλητος για δύο δεκαετίες και κατηγόρησε ευθέως τους υπευθύνους της εθνικής ομάδας και της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της ότι, ενώ πρόθυμα πανηγύριζαν μαζί της τα μετάλλια που κατακτούσε, έκλειναν τα αυτιά τους στις καταγγελίες που πλήθαιναν εις βάρος του Νασάρ. 

Η «γιαγιά Άλι», όπως τη φώναζαν χαϊδευτικά οι συναθλήτριές της, λόγω της προστατευτικής της στάσης και της ηγετικής της παρουσίας ως σημείου αναφοράς σε μια ομάδα εφήβων, εξελίσσεται στην πιο πρόσφατη ηρωίδα του κινήματος «Me Too», με το βίντεο της συνταρακτικής της ομιλίας να αποτελεί ένα νέο άτυπο μανιφέστο των γυναικών που έχουν υποφέρει. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή