Το ρίσκο της χώρας θα κρίνει το stress test των τραπεζών

Το ρίσκο της χώρας θα κρίνει το stress test των τραπεζών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το stress test με τους επιτελείς των εγχώριων τραπεζών να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών παραδοχών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Οπως επισημαίνουν, μιλώντας στην «Κ», οι παραδοχές ακόμα και στο δυσμενές, δηλαδή το απαισιόδοξο σενάριο, είναι βατές και σημαντικά ηπιότερες σε σχέση με το αντίστοιχο σενάριο στο stress test του 2015, με εξαίρεση την εκτίμηση για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων.

Υπογραμμίζουν ότι οι παραδοχές του 2018 για τα ακίνητα είναι πολύ πιο αυστηρές ακόμα και σε σχέση με αυτές του stress test του 2015, καθώς προβλέπει μια πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 16,6% στην τριετία 2018-2020 που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ (-3,2%).

Στο stress test του 2015, στο δυσμενές σενάριο, η πτώση των τιμών των οικιστικών ακινήτων (-23,1%) ήταν 3,4 φορές μεγαλύτερη της εκτίμησης για την πτώση του ΑΕΠ (-6,8%), ενώ των εμπορικών (-8,8%) 1,3 φορές μεγαλύτερη της πτώσης του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών θεωρούν ότι η προσέγγιση της ΕΒΑ για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, προσθέτοντας ότι ακόμα και έτσι το γενικό πλαίσιο των μακροοικονομικών προβλέψεων είναι θετικό.

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα σημειώνουν ότι πέραν των παραδοχών θα εξαρτηθεί και από σειρά άλλων παραμέτρων όπως ο τρόπος εφαρμογής της μεθοδολογίας της άσκησης και το ρίσκο χώρας. Υπογραμμίζουν ότι με άλλους συντελεστές κινδύνου χώρας θα αξιολογηθούν οι τράπεζες π.χ. του Λουξεμβούργου και με άλλους αυστηρότερους οι ελληνικές.

Επιπλέον, άλλα τεχνικά θέματα –όπως το πώς θα αντιμετωπιστεί η ενσωμάτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9– θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Συμπερασματικά, οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες για τα αποτελέσματα του stress test –ποντάροντας στη μεγάλη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών για τις τράπεζες– ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί από τη στάση των εποπτικών αρχών οι οποίες έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι».

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα των προβληματικών δανείων το 2017, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, οι τράπεζες πέτυχαν μεγαλύτερες μειώσεις όχι μόνο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους αλλά και τους αναθεωρημένους που υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μέσα της εβδομάδα, στο stress test του 2018 θα εξεταστούν 37 τράπεζες από 10 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης –μεταξύ αυτών και οι 4 εγχώριες συστημικές τράπεζες– οι οποίες καλύπτουν το 70% του ενεργητικού των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Οι εγχώριες τράπεζες θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού stress test βάσει των μακροοικονομικών σεναρίων και της μεθοδολογίας της EBA. Ωστόσο, η άσκηση για τις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν εντός Μαΐου, νωρίτερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή