Και δεύτερη ευκαιρία στους παλιούς μετανάστες

Και δεύτερη ευκαιρία στους παλιούς μετανάστες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διαμονής αλλοδαπών για «εξαιρετικούς λόγους» δρομολογεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ηδη, 35.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα σε καθεστώς παρανομίας για πολλά χρόνια και χρειάζονται νόμιμα έγγραφα προκειμένου να εργαστούν. Πολλοί εξ αυτών περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για περισσότερο από δύο χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα στις οποίες έχουν απευθυνθεί οι 20.000 εκ των αιτούντων.

Η ρύθμιση, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, εκτιμάται ότι αφορά περίπου 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για περισσότερο από μια επταετία και ζουν σε καθεστώς παρανομίας, κυρίως επειδή δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις, π.χ. αρκετά ένσημα, για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους.

Περιέχεται δε, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή ήδη από τον Νοέμβριο του 2017. Ωστόσο, η προώθησή του αναβάλλεται διαρκώς λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων, καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί και η αλλαγή της νομοθεσίας για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σήμερα στην Ελλάδα άδειες διαμονής διαθέτουν 525.519 αλλοδαποί πολίτες, εκ των οποίων η πλειονότητα, σχεδόν το 68%, είναι αλβανικής υπηκοότητας.

«Ενας έφερε κάρτα διαρκείας συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας. “Κάθε Κυριακή είμαι στο γήπεδο, έχω φίλους που βλέπουμε μαζί τους αγώνες”, ισχυρίστηκε. Πολλοί φέρνουν έγγραφα από το ΚΕΘΕΑ ότι ήταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Εχουμε βρει εκατοντάδες τέτοια πλαστά. Κάθε περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί ατομικά και λεπτομερειακά», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις περιπτώσεις αλλοδαπών που προσπαθούν να βγάλουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας «για εξαιρετικούς λόγους». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, πολλοί επιχειρηματίες ζητούν από τους εργαζομένους τους να καταθέσουν τέτοια αίτηση ώστε να μην απασχολούν προσωπικό χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι άνθρωποι αυτοί για να πάρουν άδεια διαμονής πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται στη χώρα τουλάχιστον επί επτά χρόνια και ότι διατηρούν δεσμούς με τη χώρα. «Δεσμοί με τη χώρα» είναι ένα συμφωνητικό για ενοικίαση σπιτιού ή απόδειξη συναλλαγής με τράπεζα αλλά και η σχέση με Ελληνα πολίτη ή συμμετοχή σε μια οργάνωση ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως αποδεικτικό. Κάπως έτσι ξεκινά μια διαδικασία στην οποία ο καθένας προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει δεσμούς με την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά ή δίνοντας… κάτι παραπάνω σε όποιον χρειαστεί.

Στους διαδρόμους

Χιλιάδες φάκελοι αλλοδαπών βρίσκονται στοιβαγμένοι στους διαδρόμους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιμένοντας να εξεταστούν όλα τα έγγραφα που περιέχουν, διαδικασία που απαιτεί προσωπικό και χρόνο. Ταυτόχρονα, βέβαια, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς έγγραφα, προσπαθώντας να μείνουν όσο το δυνατόν στη σκιά χωρίς κανένας να γνωρίζει πόσοι και ποιοι είναι, πού βρίσκονται και πώς επιβιώνουν.

«Στόχος μας είναι η νέα ρύθμιση να είναι απλή στην εφαρμογή της και γρήγορη, να είναι αντικειμενική, να μην αφήνει πολλά περιθώρια προσωπικής κρίσης, και να δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα ένταξης με την έννοια του χρόνου ισχύος της», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οπως προβλέπεται, η άδεια παραμονής θα εξετάζεται κυρίως με βάση τον χρόνο εισόδου του αλλοδαπού στην Ελλάδα (χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά ετών).

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμά ότι εκτός από όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση (περίπου 35.000) και άλλοι θα θελήσουν να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα, γεγονός το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. «Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που έτσι και αλλιώς βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εργάζονται», επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει την πρόσληψη 150 ατόμων ως συμβασιούχων μέσω του Ταμείου Ασφάλισης, Μετανάστευσης και Ενταξης, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις διευθύνσεις αλλοδαπών και στην κεντρική υπηρεσία, έτσι ώστε να προχωρήσει η εξέταση των αιτήσεων.

Εως το καλοκαίρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα υπάρξει η δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι αιτήσεις για τις άδειες παραμονής να κατατίθενται ηλεκτρονικά αλλά και ηλεκτρονικά να κλείνονται τα σχετικά ραντεβού ώστε να εκλείψουν οι ουρές, ο εκνευρισμός και οι άπειρες ώρες αναμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή