Εως 15 Μαρτίου οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ

Εως 15 Μαρτίου οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό κάνει ο ΟΤΕ στη διάθεση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. κρατικών επιχειρήσεων από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων σκοπεύει πολύ γρήγορα, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, να κλείσει τη συμφωνία αυτού του είδους, με στόχο την άντληση περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την πώληση του 5%, ο οποίος θα διεξαχθεί σε μία φάση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 15 Μαρτίου και εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, τότε η καλύτερη από αυτές θα τεθεί υπ’ όψιν του βασικού μετόχου Deutsche Telekom, προκειμένου να ασκήσει ή όχι το δικαίωμα της πρώτης άρνησης που διαθέτει από τη συμφωνία μετόχων της γερμανικής εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου του 2008.

Στελέχη του ΟΤΕ παρατηρούσαν χθες ότι για τη γερμανική εταιρεία, κάτοχο του 40% του ΟΤΕ, η διάθεση του 5% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αλλάζει κάτι στα δικαιώματα άσκησης ελέγχου στην επιχείρηση. Ωστόσο, εκτιμούσαν ότι η γερμανική εταιρεία, πιθανώς και σε μια κίνηση «αβροφροσύνης», να ασκήσει δικαίωμα πρώτης προτίμησης που διαθέτει. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το πωλούμενο 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στον κάτοχό του τα επόμενα πέντε χρόνια περί τα 85 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει υποσχεθεί για την επόμενη πενταετία μερισματική πολιτική της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ ή περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι βάσει των όρων του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα στο μέρισμα της οικονομικής χρήσης του 2017 για τις μετοχές του ΟΤΕ που διαθέτει.

Μετά τη διάθεση του 5%, το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει με συμμετοχή 5% στον ΟΤΕ, αλλά θα συνεχίσει να έχει τα δικαιώματα που του παρέχει η συμφωνία του 2008 σαν να είχε το 10%. Η εκπροσώπησή του ωστόσο στο Δ.Σ. του ΟΤΕ θα μειωθεί σε δύο από πέντε (μη εκτελεστικά) μέλη που είναι σήμερα.

Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη συναλλαγή έχουν οριστεί η Credit Suise και η Τράπεζα Πειραιώς. Τη διάθεση του 5% του ΟΤΕ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ σε εισηγμένες δημόσιες εταιρείες, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κ.ά.

Πάντως, η διάθεση του 5% του ΟΤΕ θεωρείται σχετικά εύκολη «υπόθεση». Οι υπόλοιπες ωστόσο διαθέσεις θεωρούνται πολιτικά «ευαίσθητες», ειδικά εκείνες της ΔΕΗ και των εταιρειών υδάτων. Ολα δείχνουν όμως ότι έπεται το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 35% των ΕΛΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή