Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Μασκαρεμένο «ηθικό πλεονέκτημα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: AΠOΓPAΦEΣ

Δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το «αξιακό σύστημα της Αριστεράς» που ανέφερε ως έσχατο επιχείρημα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής για την πολιτική εκμετάλλευση του σκανδάλου Novartis: «Δεν είναι στο αξιακό μας σύστημα να βάλουμε κατά πολιτικών αντιπάλων με αυτόν τον τρόπο». Είναι κάτι σαν «ηθικό πλεονέκτημα» διατυπωμένο με πιο παχιά λόγια, ή σαν την κραυγή της κ. Θεανώς Φωτίου «μα, απατεώνες είμαστε;».

Πάντως, αυτό το αξιακό σύστημα ξεχείλισε προχθές από τα υπόγεια του Μαξίμου. Ετσι, από τη μία μεριά είχαμε τον κ. Αλέξη Τσίπρα να λέει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι «χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στον νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και, πάνω από όλα, χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας». Από την άλλη και με λίγες ώρες διαφορά το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού (του ίδιου πρωθυπουργού που έλεγε τα παραπάνω) ανακοίνωνε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο». Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ίδια ομιλία, «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα που διέπει το δικαιικό μας σύστημα, ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορουμένων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της». Πιθανότατα θα βλέπαμε αφίσες του κ. Αντώνη Σαμαρά στους δρόμους με τη λέξη «ένοχος» και υπογραφή «Ελληνική Κυβέρνηση, Γραφείο Πρωθυπουργού».

Το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έγινε ανέκδοτο επειδή πολυφορέθηκε για να κρύψει της κυβερνητικές πομπές της «Πρώτης Φοράς». Τώρα στο οργουελιανό λεξιλόγιο του κατά Βαρουφάκη «αριστερού τσούρμου» εντάχθηκε και το «αξιακό σύστημα» για να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες γκάφες όπως ήταν η γνώση της δικογραφίας, η οποία σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης «αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Αυτή η δικογραφία πάει χωρίς ενδιάμεσους της εκτελεστικής εξουσίας από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, αλλά από κυβερνητικά χείλη μάθαμε ότι εστάλη «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού».

Στην υπόθεση Novartis έγινε του Μακεδονικού. Η κυβέρνηση θυσιάζει κουτοπόνηρα την επίλυση ή τη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων μόνο και μόνο για να πλήξει τους αντιπάλους της. Το αποτέλεσμα είναι η εσωτερική ένταση που εξασφαλίζει ότι τίποτε δεν θα προχωρήσει. Και αφού τα κάνει ρόιδο επιστρατεύει το ύστατο επιχείρημα περί «αξιακού συστήματος της Αριστεράς», το οποίο όμως έχει τη χρησιμότητά του. Το γέλιο πάντα βοηθά για την εκτόνωση των εντάσεων. Κι αν δεν υπήρχε η φθορά των θεσμών που επιφέρουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, θα γελούσαμε με την ψυχή μας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ