Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή προσφορών για ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή προσφορών για ΔΕΣΦΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή της EBRD στο ένα από τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή ο διαγωνισμός πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί μέχρι 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν εξουσιοδοτηθεί να υποβάλουν προσφορές είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas International (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Γερμανία-Ολλανδία) και η ισπανική Regasificadora del Noroeste με τη συνεργασία της Transgaz (Ρουμανία). Η τελευταία αρχικά είχε εκφράσει ξεχωριστά ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να συνεργαστεί με την ισπανική εταιρεία.

Η συμμετοχή ωστόσο που έχει εγείρει συζητήσεις αφορά τη διακρατική ευρωπαϊκή τράπεζα EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) στο δεύτερο επενδυτικό σχήμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή της τράπεζας δεν θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι σχετικά υψηλή και πιθανώς να ανέλθει στο 30% του επενδυτικού σχήματος που θα διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ.

Η κίνηση αυτή αναμφίβολα προσδίδει ειδικό βάρος στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι μια διακρατική τράπεζα, και δη αναπτυξιακή, θα έπρεπε να στηρίζει όχι κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα αλλά κάθε ενδιαφερόμενο που συμμετέχει στην αποκρατικοποίηση με τη μορφή του χρηματοδότη του εγχειρήματος. Αυτό δηλαδή που έπραξε στα περιφερειακά αεροδρόμια, χρηματοδοτώντας τον πλειοδότη του διαγωνισμού (Fraport). Από την άλλη πλευρά όμως, η συμμετοχή της διακρατικής τράπεζας βελτιώνει το επίπεδο του ανταγωνισμού, καθώς ο ισπανορουμανικός άξονας μπορεί να ανταγωνιστεί καλύτερα τον κατά πολύ ισχυρότερο ιταλο-βελγο-ολλανδικό άξονα.

Σημειώνεται ότι η μετοχική συνεργασία της τράπεζας δεν μπορεί να έχει μακροχρόνιο ή/και στρατηγικό χαρακτήρα, κάτι που συνιστά βασική επιδίωξη των πωλητών, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου.

Η αποεπένδυση επομένως της EBRD από τον ΔΕΣΦΑ θα είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Ισως γι’ αυτό το ΤΑΙΠΕΔ θέλησε να επιβάλει τη δεκαετή δέσμευση των επενδυτών στον ΔΕΣΦΑ. Ομως και η υποχρέωση αυτή χαρακτηρίστηκε υπερβολική, και δικαίως το ΤΑΙΠΕΔ απέσυρε τον όρο της δεκαετούς δέσμευσης των μετόχων στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τον ΔΕΣΦΑ. Tέλος, όπως επισημαίνουν οι επικριτές της συμμετοχής της EBRD στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, η τράπεζα διαχειρίζεται χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων και όχι ιδιωτικά κεφάλαια που θεωρητικά είναι ο στόχος της αποκρατικοποίησης.

Σε ό,τι αφορά το πιθανό προσφερόμενο τίμημα, στο ΤΑΙΠΕΔ πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το τίμημα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών. Το τίμημα αυτό θα είναι 25% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο που είχε προσφέρει η αζερική Socar στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ που ακυρώθηκε. Η αγορά δεν συμμερίζεται αυτή την υπεραισιοδοξία, εκτιμά όμως ότι το ύψος του τιμήματος μπορεί να είναι και θέμα παρουσίασης. Αν για παράδειγμα σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα μερίσματα της χρήσης του 2017, ανεξαρτήτως του πότε θα κλείσει η συναλλαγή πώλησης του 66%, τότε πιθανόν να φτάσει και τα 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή