Στην Impala Invest αναζητούν λύση για σωτηρία της ΒΙΚΗ οι τράπεζες

Στην Impala Invest αναζητούν λύση για σωτηρία της ΒΙΚΗ οι τράπεζες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου) επανήλθε η Impala Invest συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου. Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις συζητήσεις για την εξαγορά της ΒΙΚΗ από την Chipita, οι τράπεζες διερευνούν εάν το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η Impala Invest πριν από περίπου ενάμιση χρόνο παραμένει θερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό τον συντονισμό της ΕΥ με τη συμμετοχή του κ. Βιντζηλαίου και εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών. Η κατάσταση, ωστόσο, μοιάζει αρκετά περίπλοκη, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το ύψος των απαιτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εταιρείας από την Αγροτική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Impala Invest είχε συνεργασθεί με την Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) προκειμένου να εξαγοράσουν από κοινού τη «Νίκας», κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, καθώς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη «Νίκας». Η Impala Invest, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει την αλλαντοβιομηχανία «Λακωνική Τροφίμων», είχε εκφράσει πριν από ενάμιση χρόνο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΒΙΚΗ (σ.σ. είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στις τράπεζες) με όρο διαγραφή των δανείων της ηπειρωτικής βιομηχανίας κατά 25%. Σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν καθώς οι τράπεζες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον κ. Θεοδωρόπουλο. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Βιντζηλαίος υποστήριξε ότι βασικό σημείο της πρότασής του παραμένει το «κούρεμα» των δανείων της ΒΙΚΗ κατά 25%. Ερωτηθείς σχετικά για το πού βρίσκεται η προστιθέμενη αξία της εν λόγω εταιρείας, απάντησε ότι η βιομηχανία διαθέτει ένα αρκετά καλό εργοστάσιο στην Αρτα, τα προϊόντα της είναι τοποθετημένα στην αγορά της Αθήνας με ποσοστό κάλυψης που υπερβαίνει το 50%, ενώ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, που κατέθεσε η ΒΙΚΗ στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κυριότερος πιστωτής της ΒΙΚΗ είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με τις απαιτήσεις της να ανέρχονται συνολικά σε 26,4 εκατ. ευρώ περίπου. Αρκετά περίπλοκη είναι η κατάσταση με το δάνειο που είχε λάβει η ΒΙΚΗ από την Αγροτική Τράπεζα. Αν και η διοίκηση της ΒΙΚΗ υποστηρίζει ότι η υποχρέωσή της από το δάνειο αυτό είναι 1,14 εκατ. ευρώ, η PQH (εκκαθαρίστρια των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας) έχει απαίτηση ύψους 14 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται να διαφωνεί με τον διακανονισμό που είχε γίνει με τον προηγούμενο εκκαθαριστή.

Σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας της ΒΙΚΗ είναι υποθηκευμένο στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 29,72 εκατ. ευρώ υπέρ των δύο αυτών τραπεζών έχουν εγγραφεί στο εργοστάσιο αλλαντικών της εταιρείας στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ.

Επίσης υποθήκη ύψους 11,99 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για οικόπεδο έκτασης 16.460 τ.μ. στο Κρυονέρι Αττικής, ενώ υποθήκες υπέρ της ΑΤΕ ύψους 23,58 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί για αγροτεμάχιο 61.665 τ.μ. στον Ωρωπό Πρέβεζας, στο οποίο υπάρχει συγκρότημα κτιρίων και χοιροστάσιο.

Τα εμπορικά σήματα

Την ίδια ώρα ανησυχία διατυπώνεται από μερίδα πιστωτών της ΒΙΚΗ καθώς αρκετά από τα εμπορικά σήματα της εταιρείας έχουν καταχωρισθεί εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας. Οπως επισημαίνουν, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς η κατάσχεση ευρωπαϊκών σημάτων θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή