ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Ακαταδίωκτο για τους μάρτυρες

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Κορυφώνεται η ένταση σε σχέση με την υπόθεση Novartis.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Διεργασίες μέσα στη Δικαιοσύνη που σχετίζονται με τους χειρισμούς των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν τον πυλώνα της δικογραφίας που έχει φθάσει στη Βουλή με καταγγελίες για χρηματισμό δέκα πολιτικών, πυροδοτούν νέο κύκλο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων ενόψει και της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση, αργά χθες το απόγευμα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, που εποπτεύει τους εισαγγελείς Διαφθοράς, ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εισήλθαν σε αυξημένο καθεστώς προστασίας στις 9 Φεβρουαρίου, με τη δική του έγκριση, μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, προκάλεσε μπαράζ επικρίσεων και από αναφερόμενους στο εισαγγελικό έγγραφο πολιτικούς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλλει ευθέως κατά της νομιμότητας της εν λόγω ενέργειας και να κάνει λόγο, άλλη μία φορά, για κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε χθες ότι οι τρεις μάρτυρες εισήλθαν σε καθεστώς αυξημένης προστασίας, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τέσσερις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας για τους πολιτικούς και την αποστολή της στη Βουλή. Ηδη το θέμα σχετικά με το καθεστώς προστασίας των τριών μαρτύρων είχε τεθεί τόσο από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είχε αποστείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να συμπεριληφθεί στη δικογραφία το έγγραφο έγκρισης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη θέση των εν λόγω μαρτύρων σε καθεστώς αυξημένης προστασίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Παπαγεωργίου έχει μεγάλη σημασία και τεράστιο ενδιαφέρον. Οπως δήλωναν δικαστικές πηγές, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, οι οποίοι βάλλονται για καταθέσεις ατεκμηρίωτες και αστήρικτες για πολλά από τα καταγγελλόμενα πολιτικά πρόσωπα, με το καθεστώς της αυξημένης προστασίας (ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) μπορεί να αποφύγουν ποινικές διαδικασίες εις βάρος τους και η Δικαιοσύνη να τους εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο, εξέλιξη εξαιρετικά κρίσιμη, ενόψει του γεγονότος ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και άλλοι πολιτικοί, έχουν υποβάλει μηνύσεις εναντίον τους ζητώντας την ποινική τους δίωξη.

Το ακαταδίωκτο των τριών μαρτύρων μπορεί να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ ήδη από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανακοίνωσή του αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα της δικαστικής ενέργειας. Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι νόμιμη διότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση και πέραν των πολιτικών.

Και ενώ πλέον βάλλονται και οι χειρισμοί των δικαστικών αρχών από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, ήδη εντός της Δικαιοσύνης ξεκίνησε η συζήτηση και οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, όταν η δικογραφία για τους πολιτικούς μετά την προανακριτική επιτροπή θα φθάσει στη Δικαιοσύνη. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δημόσια εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα πρέπει να αφεθεί στα χέρια των ανακριτών και εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ άλλοι δικαστικοί πιστεύουν ότι λόγω μείζονος σπουδαιότητας η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ