ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη 13 ετών για την περιβόητη «Γραμμή του Τζαμάλ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο 28χρονος που εμφανίστηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης κουβαλούσε βαρύ κατηγορητήριο. Ο αριθμός τηλεφώνου του είχε βρεθεί σε 151 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν παράτυπα μέσω της βαλκανικής οδού στην Αυστρία. Προς τιμήν του, μάλιστα, είχαν βαφτίσει το δρομολόγιο «Γραμμή του Τζαμάλ του Παλαιστινίου». Θεωρείτο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον, έπειτα από πολύμηνες έρευνες σε τρία ευρωπαϊκά κράτη, θα αντιμετώπιζε την ελληνική Δικαιοσύνη. Μέσα σε λίγες ώρες η απόφαση είχε ληφθεί: κάθειρξη 13 ετών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Τζαμάλ Οουντα για τις κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπών σε τρίτη χώρα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ερευνες σε τρεις χώρες

Οι έρευνες για την υπόθεσή του ξεκίνησαν στην Αυστρία τον Οκτώβριο του 2014, όταν σε τυπικό αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν κρυμμένοι σε φορτηγό 14 άνθρωποι. Τα στοιχεία που συνελέγησαν τότε οδήγησαν λίγους μήνες αργότερα στη σύλληψη άλλου εμπλεκομένου στην περιοχή του Βαρδάρη, στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο κινητά τηλέφωνα και σε μία επιπλέον κάρτα sim που είχε πάνω του εντοπίστηκαν φωτογραφίες ανθρώπων με σωσίβια, εικόνες διαβατηρίων και μιας βάρκας. Στις επαφές υπήρχε ένας βρετανικός αριθμός στο όνομα «Jamal Britain».

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την επαφή, ο Τζαμάλ Οουντα, συνελήφθη στο Λίβερπουλ. Οι Βρετανοί δικηγόροι του επί μήνες προσπαθούσαν να αποτρέψουν την έκδοσή του στην Ελλάδα. Υποστήριζαν ότι ο εντολέας τους βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και ότι θα χειροτέρευε στις ελληνικές φυλακές λόγω των «απάνθρωπων συνθηκών κράτησης». Στο παρελθόν, ο Οουντα είχε ζήσει σε Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία, ενώ είχε περάσει και από την Ελλάδα ως κάτοχος νόμιμης βίζας.

Τον περασμένο Μάιο, όσο εκκρεμούσε το ελληνικό αίτημα έκδοσης, δικάστηκαν ξεχωριστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οι φερόμενοι ως συνεργοί του Παλαιστινίου. Ηταν τόσο πολλοί, που καταλάμβαναν όλα τα μπροστινά έδρανα της αίθουσας. Οι 15 εκ των 25 κατηγορουμένων καταδικάστηκαν τότε με ποινές πολυετούς φυλάκισης.

Κατά την απολογία του χθες, ο Οουντα υποστήριξε ότι βοηθούσε ως μεταφραστής τους πρόσφυγες και ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα για τις υπηρεσίες του. Μάλιστα, επικαλέστηκε ξανά ψυχολογικά προβλήματα από όσα βίωσε σε βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο αδερφός του, ενώ προηγήθηκε η μαρτυρία αστυνομικού ο οποίος ανέφερε ότι ο «Τζαμάλ είχε τον πρώτο λόγο» και ότι «τίποτα δεν γινόταν στην τύχη».

Μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία ήταν και 1.238 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης από πολύμηνες παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι διακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες έδιναν συνολικά 1.500 ευρώ έκαστος για να οδηγηθούν σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Ο συνήγορος του Οουντα, Αντώνης Σπάθης, αναφέρει ότι, παρά το πλούσιο προανακριτικό υλικό, οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν συστήσει ομάδα με δομή εγκληματικής οργάνωσης που να παραπέμπει στη μαφία. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ