Κόντρα Τόσκα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Κόντρα Τόσκα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στελέχη, όπως και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., ξέσπασε με αφορμή την κριτική που άσκησε χθες στους αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας. Αφορμή στάθηκε η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να περιορίσει το κύμα επιθέσεων από μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με πρώτο κρούσμα την καταδρομική επιχείρηση μελών του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία της εταιρείας Novartis στη Μεταμόρφωση και πιο πρόσφατο τον βανδαλισμό καταστημάτων στην οδό Ερμού. Χθες το πρωί, ο κ. Τόσκας μετέβη στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ και στη διάρκεια ομιλίας του στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης, τους επεσήμανε «αποτυχίες» και «λανθασμένες ενέργειες» στη διαχείριση των πρόσφατων περιστατικών. Στελέχη της Κατεχάκη έλεγαν χθες ότι στόχος του αναπληρωτή υπουργού ήταν να εκπέμψει μήνυμα δυσαρέσκειας προς την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και να δώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την αποτελεσματικότητά σας. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη και η αδιαφορία ελέγχονται», φέρεται να δήλωσε ο κ. Τόσκας, απευθυνόμενος στο κατάμεστο αμφιθέατρο, στο ισόγειο του αστυνομικού μεγάρου. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του φέρεται να κάλεσε στο γραφείο του την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κάνοντας «συστάσεις» για τις λεπτομέρειες σχεδίου αστυνόμευσης που έχει εκπονηθεί για το κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 200 αστυνομικών.

Τα ίδια επανέλαβε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Realfm. «Δεν κρύβω καθόλου ότι είμαι θυμωμένος κι έχω δώσει αυστηρές οδηγίες στην Ελληνική Αστυνομία. Αναφέρομαι στην αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ., γιατί υπήρξαν αποτυχίες, λανθασμένες ενέργειες και αδράνειες», τόνισε και προσέθεσε ότι «έχω αναλάβει προσωπικά ευθύνες, παραπάνω ίσως από αυτές που αναλογούν». Υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στους εκπροσώπους του Σωματείου Ειδικών Φρουρών καθώς, σχολιάζοντας δημόσιες δηλώσεις τους, τους προέτρεψε «να φορέσουν στολή και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους». Τα «πυρά» στον αναπληρωτή υπουργό επέστρεψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος. «Είναι άδικο να τα ρίχνουμε στους αστυνομικούς και ο υπουργός το έκανε πράξη. Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τόσκας έστελνε μήνυμα ανοχής», είπε μιλώντας στο Θέμα 104.6.

Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με επωνυμία «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα στο Α.Τ. Καισαριανής, ξημερώματα Τρίτης. Στο κείμενο της προκήρυξης αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε ως «απάντηση» στη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Λάρισα, ενώ ο συντάκτης του διατυπώνει απειλές για νέες επιθέσεις.

«Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους». Το παραπάνω δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή τους πρόσφατους βανδαλισμούς στην Ερμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης. Σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας τονίζει: «Οφείλει επιτέλους το κράτος, εφόσον θέλει να ονομάζεται κράτος δικαίου, αντί μόνο να εισπράττει, να υπερασπιστεί και τους επιχειρηματίες και τον κόπο τους και να τους παράσχει στοιχειώδη ασφάλεια».

Προσαγωγές

Στο μεταξύ, χθες στις 8.30 μ.μ., η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε 15 νεαρούς που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη στο Π. Φάληρο σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Την ίδια ώρα επεισόδια προκάλεσαν αντιεξουσιαστές και στο κέντρο της Πάτρας. Πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή