Οι εντολές και η άγνοια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παρατηρημένο πως όσο πυκνώνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα, τόσο πληθαίνουν οι «εντολές πρωθυπουργού». Αυτό ίσχυε και στις εποχές των ράθυμων πρωθυπουργών και στις εποχές κάποιων άλλων που έκαναν micromanagement επί παντός. Οπως θυμάται η συνάδελφος Νίκη Λυμπεράκη, είχε γίνει ανέκδοτο «εκείνο το αλησμόνητο “Με εντολή Σαμαρά”. Σας θυμίζω το σχετικό hashtag (#me_entoli_Samara) που είχε φτάσει να συσχετίζεται ακόμη και με τον καιρό: “#me_entoli_Samara θα χιονίσει αύριο στην Πάρνηθα” κ.ο.κ…» («#Me_entoli_Tsipra», Protagon 26.2.2018).

Βεβαίως, στις ευνομούμενες δημοκρατίες δεν χρειάζεται εντολή κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα για να γίνουν τα αυτονόητα. Είναι το πολίτευμα στο οποίο «κυβερνούν οι νόμοι και όχι οι άνθρωποι», όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. Οι δημοσιοποιημένες «εντολές πρωθυπουργού» δείχνουν ένα κράτος μπάχαλο, έναν δημόσιο τομέα διαλυμένο που χρειάζεται άνωθεν (και μάλιστα πολύ ψηλά) εντολή για να λειτουργήσει. Βεβαίως, στην Ελλάδα ζούμε και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται το μαστίγιο από την κορυφή. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί εντολή πρωθυπουργού για να συλληφθούν, επιτέλους, εκείνα τα μέλη του Ρουβίκωνα που ρημάζουν κάθε βδομάδα δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Λέμε τώρα…

Στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως, το «με εντολή πρωθυπουργού» απέκτησε νέο και αποκρουστικό πρόσωπο. Κατ’ αρχάς διαψεύδει τον σαρκασμό του Χένρι Κίσιγκερ για την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα κυβέρνηση Νίξον: «Το παράνομο το κάνουμε αμέσως. Για το αντισυνταγματικό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο». Το Μέγαρο Μαξίμου κοκορεύεται διαρκώς –με διαρροές και ανεπίσημες γραπτές ενημερώσεις (non paper)– ότι και το αντισυνταγματικό το κάνει αμέσως. Ετσι «με εντολή πρωθυπουργού πήγε η δικογραφία της Novartis στη Βουλή», όταν είναι γνωστό και σε πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής ότι το διαβόητο «αμελλητί» σημαίνει πρωτίστως χωρίς μεσάζοντες. Η δικαστική εξουσία μεταβιβάζει τα ευρήματά της στην κοινοβουλευτική και η εκτελεστική όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αλλά οφείλει και να σιωπά.

Προχθές διαβάσαμε, πάλι σε non paper του Μαξίμου, ότι «με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου», ενώ είναι γνωστό ότι οι νόμοι ψηφίζονται και καταργούνται από τη Βουλή, ανεξαρτήτως των προθέσεων του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτά ναι μεν τα γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής, αλλά τα σαΐνια του ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκαν στις καταλήψεις και ουχί στα γράμματα. Επομένως, είναι αρκετά αισιόδοξη η άποψη της κ. Λυμπεράκη πως «κανείς δεν μπορεί να χρεώσει τόση άγνοια στο πρωθυπουργικό επιτελείο». Και όμως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή