Μετά την Ερμού τα έσπασαν στην Πατησίων

Μετά την Ερμού τα έσπασαν στην Πατησίων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα καταδρομική επίθεση πραγματοποίησαν χθες το πρωί κουκουλοφόροι σε εμπορικά καταστήματα κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μία ομάδα περίπου 20 νεαρών, που είχε ως ορμητήριο το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, βγήκε στην οδό Πατησίων και με βαριοπούλες και σφυριά προκάλεσε φθορές στις βιτρίνες δέκα καταστημάτων και ενός ταχυδρομείου. Αφού ολοκλήρωσαν τη δράση τους, οι νεαροί επέστρεψαν στο κτίριο της πρώην σχολής ΑΣΟΕΕ, πριν η αστυνομία ειδοποιηθεί και σπεύσει στο σημείο. Η παρουσία τους, μάλιστα, στον χώρο του πανεπιστημίου προκάλεσε προσωρινά πανικό μεταξύ των φοιτητών. Στο θέμα παρενέβη άμεσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, διατάσσοντας κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί «εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα».

Αμεση ήταν η αντίδραση και των εκπροσώπων των εμπόρων και καταστηματαρχών. «Για άλλη μία φορά καταστηματάρχες, εμποροϋπάλληλοι και καταναλωτές είμαστε θεατές στο ίδιο έργο», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του για τους χθεσινούς βανδαλισμούς ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. «Η εικόνα των καταστημάτων στην Ερμού και στην Πατησίων μετά τα πρόσφατα έκτροπα, είναι αποκαρδιωτική. Οποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες, σίγουρα δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Ζητούμε από την πολιτεία να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας». Η ΕΣΕΕ με επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία ζητεί την άμεση αναστολή των υποχρεώσεων ή την αποζημίωση των καταστηματαρχών.

«Εδωσα οδηγίες»

Στο μεταξύ, νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε χθες ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και σε στελέχη και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Τους εξέφρασα την οργή μου και τους έδωσα οδηγίες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, την Τετάρτη, με υπηρεσιακούς παράγοντες στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ. Απαντώντας στην κριτική που δέχονται η κυβέρνηση και ο ίδιος, ότι δεν συλλαμβάνονται μπαχαλάκηδες και μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», τόνισε: «Για εμάς δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά, οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να εφαρμόζουν τον νόμο. Δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι ότι εμείς φρενάρουμε τα όργανα από το να εφαρμόσουν τον νόμο». Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός υπήρξε οξύς αναφερόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη: «Δεν κάνει τη δουλειά του, δεν θα του έδινα ούτε γράμμα να μεταφέρει».

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, σχολιάζοντας τη δημόσια κριτική του κ. Τόσκα σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δήλωσε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα την πληρώσει ο αστυφύλακας» και πρόσθεσε, «σε λίγο θα αποτελεί είδηση να μην υπάρχει επίθεση σε διμοιρία. Εμείς θα λέμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου, να μην έχουμε νεκρό συνάδελφο ή πολίτη. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί».

Γκαζάκια και μολότοφ

Εκτός της καταδρομικής επίθεσης στην οδό Πατησίων, χθες τα ξημερώματα σημειώθηκαν εμπρηστική επίθεση σε παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης και επιθέσεις με μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Στις 5.30 το πρωί, άγνωστοι τοποθέτησαν δύο γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων παραρτήματος του υπουργείου στην οδό Καρύτση. Από την έκρηξη-ανάφλεξη του μηχανισμού προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην πρόσοψη. Νωρίτερα, κουκουλοφόροι είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις με μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή