Κοτζιάς – Χριστοδουλίδης για Κυπριακό, Τουρκία

Κοτζιάς – Χριστοδουλίδης για Κυπριακό, Τουρκία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα παραμείνει στην πρωτεύουσα και σήμερα, και, μάλιστα, θα ενημερώσει τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά τη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Στις δηλώσεις που έκανε χθες, μαζί με τον κ. Κοτζιά, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για τις δηλώσεις των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων αναφορικά με το Κυπριακό. «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε προσεγγίσεις που ενδεχομένως η τουρκική πλευρά θα επιθυμούσε να μας σπρώξει», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ως σημαντικό το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πως «η τουρκική συμπεριφορά αυτή την περίοδο δεν απειλεί αποκλειστικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι και εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της ίδιας της Ε.Ε., η οποία επενδύει για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη».

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε την Τουρκία ως «το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή». Ο ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Τουρκία «αυτήν την εποχή χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη νευρικότητα, από μια αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο σεβασμός όμως του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεκτημένου της. Θα έλεγα, στην περίπτωσή μας, ότι καλό θα ήταν η Τουρκία να σέβεται όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά να σέβεται και ιδιαίτερα το δίκαιο της θάλασσας». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προκλητικότητα στην Κύπρο «αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας», λέγοντας ότι «όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν από κοινού στα διεθνή και περιφερειακά fora που πρέπει να τεθούν».

Οι χθεσινές τοποθετήσεις των δύο υπουργών έγιναν λίγες ώρες μετά τις τελευταίες ακραίες δηλώσεις του Γιγκίτ Μπουλούτ, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπουλούτ προειδοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο αν γίνει προσπάθεια για εξόρυξη ή έρευνα που δεν εγκρίνει η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή