Προσωρινή αναστολή απόφασης που εξέδωσε η διαιτησία υπέρ ΕΝΑΕ

Προσωρινή αναστολή απόφασης που εξέδωσε η διαιτησία υπέρ ΕΝΑΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή διαταγή εις βάρος της ΕΝΑΕ με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, που της επιδίκαζε ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το ελληνικό Δημόσιο.

Τη διαταγή εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, καθώς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), συμφερόντων Privinvest, επιχείρησαν να εκτελέσουν τη διαιτητική απόφαση εξασφαλίζοντας διαταγή πληρωμής στο Λουξεμβούργο και επιδιώκοντας κατάσχεση λογαριασμών του ελληνικού Δημοσίου.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ομως παραμένει σε εξέλιξη το δικαστήριο που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της Ελλάδας (Υπόθεση C-93/17) για μη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία το Δημόσιο διατασσόταν να ανακτήσει έντοκα τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν χορηγηθεί στην ΕΝΑΕ, ύψους 524,8 εκατ. ευρώ. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το Δημόσιο, καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου στο αίτημά του να τεθεί σε ειδική διαχείριση η ΕΝΑΕ και να πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να ανακτηθούν κατά το δυνατόν τα ποσά αυτά. Ετσι, είναι πιθανόν να υπάρξει καταδίκη στις 15 Μαρτίου, οπότε και η συζήτηση, η οποία μεταφράζεται σε πρόστιμο 34.974 ευρώ για κάθε μέρα (12,45 εκατ. ετησίως) που το Δημόσιο δεν ανακτά τις επιδοτήσεις.

H αδυναμία της ελληνικής πλευράς να κλείσει το ζήτημα νωρίτερα οδήγησε και σε παράταση της έμμεσης χρηματοδότηση της ΕΝΑΕ για να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, που από το 2014 πληρώνονται από το Δημόσιο και ειδικότερα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, προ δεκαπενθημέρου η Βουλή ενέκρινε ποσό 18,8 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επί των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού «Πιπίνος», «Ωκεανός», «Ματρώζος» και «Κατσώνης». Το κονδύλι που έρχεται να προστεθεί στα 110 εκατ. που είχαν εγκριθεί επί της υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου στο Εθνικής Αμύνης, θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για τα εξοπλιστικά. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί κατ’ ουσίαν παράταση της «Λύσης Αβραμόπουλου» με την οποία ο ιδιοκτήτης της ΕΝΑΕ –με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται στα δικαστήρια και στη διαιτησία– είχε παραχωρήσει στο Πολεμικό Ναυτικό τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, ενώ τους εργαζομένους και άλλους προμηθευτές πληρώνει το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή