Ο έμπορος των χημικών που νίκησε την κρίση

Ο έμπορος των χημικών που νίκησε την κρίση

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας 32 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά και περισσότερους από 1.000 πελάτες –μεγάλες βιομηχανίες και μικρότερους παραγωγούς– η Aegean First Company (AFCO), εταιρεία που ειδικεύεται στο εμπόριο και τη διανομή πλαστικών και χημικών πρώτων υλών, κατάφερε όχι μόνο να πετύχει ισχυρή αύξηση μεγεθών τα τελευταία χρόνια, κόντρα στην οικονομική κρίση, αλλά και να επεκταθεί στα Βαλκάνια. Σήμερα, η AFCO συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών εμπορίας και διανομής χημικών στην Ευρώπη, φιλοδοξώντας να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε νέες αγορές.

Η AFCO δραστηριοποιείται στον τομέα των πλαστικών πρώτων υλών –που είναι γνωστά ως πολυμερή–, των χημικών πρώτων υλών, των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων και στον τομέα των φαρμακευτικών. Τι ακριβώς κάνει; Εν πολλοίς αγοράζει και διαθέτει πρώτες ύλες για βιομηχανίες και μικρότερους παραγωγούς. Με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως μηχανικούς, η AFCO είναι τα «μάτια και αυτιά» εκατοντάδων βιομηχανικών και μικρότερων παραγωγικών μονάδων της χώρας, αγοράζοντας για λογαριασμό τους τις κατάλληλες πρώτες ύλες, στις καλύτερες δυνατές τιμές και, το κυριότερο, εξασφαλίζοντας ότι οι πρώτες αυτές ύλες να είναι στη διάθεση των πελατών της ακριβώς τη στιγμή που τις χρειάζονται. Επιπλέον, γνωρίζοντας σε βάθος τα χημικά και πολυμερή και διαθέτοντας μεγάλη σχετική τεχνική τεχνογνωσία, η AFCO υποστηρίζει τους πελάτες της στην εξεύρεση των κατάλληλων τεχνικών λύσεων και την επιλογή των προδιαγραφών, προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία των ειδικών χαρακτηριστικών που επιθυμούν για τα προϊόντα τους.

Η AFCO ιδρύθηκε το 1985 από τον Ισίδωρο Σπανό. Εχοντας σπουδάσει φυσικός στις ΗΠΑ και αφού εργάστηκε –αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις– σε εταιρείες κολοσσούς, όπως η Boeing Corporation, και άλλες μεγάλες και ιστορικές εταιρείες, όπως η Carnation, η Union Carbide και η Diamond Shamrock, ο κ. Σπανός επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εργάστηκε για μεγάλες επιχειρήσεις. Σταδιακά διαπίστωσε τις μεγάλες ανάγκες της αγοράς, των βιομηχανιών, στον τομέα των χημικών πρώτων υλών και το 1983 ξεκίνησε τις πρώτες εμπορικές συνεργασίες. Το 1985 προχώρησε στην ίδρυση προσωπικής εταιρείας (η οποία μετεξελίχθηκε στην AFCO) και πέτυχε την πρώτη μεγάλη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Helm AG, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας χημικών με τζίρο άνω των 10 δισ. ευρώ, συνεργασία που εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα.

Η AFCO επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον τομέα των πολυμερών το 2005, ενώ παράλληλα δημιούργησε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics) το 2006 στον Ασπρόπυργο, κινήσεις που έβαλαν τις βάσεις για τη μεγάλη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Η κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2009 και η οποία είχε εξαιρετικά μεγάλες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας δεν ανέκοψε τη δυναμική της AFCO: «Πατώντας» στην ισχυρή χρηματοοικονομική της κατάσταση, η εταιρεία συνέχισε να ενισχύει τις πωλήσεις της, να επενδύει –το 2010 δημιούργησε εγκαταστάσεις logistics και στη Θεσσαλονίκη–, ενώ το 2015 ξεκίνησε το εγχείρημα επέκτασής της σε νέες αγορές με τη δημιουργία θυγατρικών και εγκαταστάσεων logistics στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εξαιρετικά σημαντική για την AFCO ήταν η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil το 2015, ενώ είχε προηγηθεί το 2013 μια ακόμα σημαντική συνεργασία με την Carmel Olefins, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες πετροχημικών του Ισραήλ.

Ολα αυτά οδήγησαν σε σημαντικά αποτελέσματα και μεγάλη αύξηση μεγεθών: ο κύκλος εργασιών της από 27 εκατ. ευρώ το 2010 ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν και, στο ίδιο διάστημα, από 1,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ. Η εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας, παρά την κρίση, οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στην κρίση, καθώς οδήγησε στον εξορθολογισμό της αγοράς και σε αδιέξοδο αρκετές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η επέκταση σε νέους τομείς αλλά και οι μεγάλες συμφωνίες, όπως αυτή με την ExxonMobil, ήταν τα σημεία που έδωσαν την κύρια ώθηση στην εταιρεία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η σταδιακή ένταξη της δεύτερης γενιάς της οικογένειας στο δυναμικό της εταιρείας, ενώ το 2016 ο ιδρυτής της κ. Ι. Σπανός μεταβίβασε τις μετοχές του στη δεύτερη γενιά της οικογένειας.

Ο έμπορος των χημικών που νίκησε την κρίση-1

«Οι νέοι φόροι δεν προστατεύουν το περιβάλλον»

Το 2016 ο Χρήστος Σπανός ανέλαβε τα ηνία της AFCO ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής ως ένας ισχυρός, ανεξάρτητος διανομέας με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την επέκτασή της στην αγορά της Σερβίας ενώ εξετάζονται και άλλες αγορές. Η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της και στους τομείς των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων και στη βιομηχανία διατροφής, κλάδους στους οποίους έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως σημειώνει στην «Κ» η κ. Μάνια Σπανού, αντιπρόεδρος της εταιρείας, «υπάρχουν ποικίλες ευκαιρίες στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Η κατανόηση των μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών, οι νέες συσκευασίες, οι συνεργασίες, η μετατόπιση στα φυσικά συστατικά, η δύναμη της τεχνολογίας και η ικανότητα προσαρμογής θα κάνουν τη διαφορά σε αυτή την ανταγωνιστική και ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά». Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί και στην ανακύκλωση, τομέας όπου η χώρα μας υστερεί.

Σε ό,τι αφορά το πλαστικό και τη συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κ. Χρ. Σπανός σημειώνει ότι η δαιμονοποίηση του υλικού είναι αδιέξοδη, δεδομένης της ευρύτατης χρήσης του σχεδόν σε κάθε τομέα. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει σωστή ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, ώστε να γίνεται υπεύθυνη χρήση του υλικού. Λύσεις υπάρχουν. Ειδικά για το πλαστικό η λύση είναι απλή, οικονομική και απολύτως αποτελεσματική και ακούει στο όνομα “ανακύκλωση”. Επίσης θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργία νέων προϊόντων τα οποία θα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τον φόρο που επιβλήθηκε πρόσφατα στη χρήση πλαστικής σακούλας, ο κ. Σπανός τονίζει ότι «η φορολογία δεν είναι λύση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Η υπεύθυνη χρήση του πλαστικού πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια που αφορά όλη την κοινωνία: καταναλωτές, εταιρείες, κράτος και τις σοβαρές μονάδες ανακύκλωσης. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που μας λύνουν καθημερινά προβλήματα και τις οποίες μετά ανακυκλώνουμε. Η ανάπτυξη της περιβαλλοντολογικής συνείδησης του πολίτη, τα μοντέρνα συστήματα διαλογής των σκουπιδιών και εξειδικευμένες μονάδες ανακύκλωσης μπορούν να γίνουν ένα τρίπτυχο επιτυχίας και να συμβάλουν σε μια βιώσιμή ανάπτυξη. Η φορολογία δεν είναι η λύση».

Η οικονομία σταδιακά εξορθολογίζεται

Μιλώντας στην «Κ» για τις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας μετά τη μεγάλη ύφεση των προηγούμενων ετών, ο διευθύνων σύμβουλος της AFCO Χρήστος Σπανός εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι μετά την πολυετή, βαθιά, κρίση και τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, πλέον η οικονομία βρίσκεται σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο ισορροπίας. «Η άρση της αβεβαιότητας και η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος οδηγούν στην εξομάλυνση της κατάστασης και στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Πολλά μεγάλα έργα, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, είναι ώριμα να ξεκινήσουν και τα οποία θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες». Ο κ. Σπανός σημειώνει ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης σε πολλούς τομείς. «Πέραν του τουρισμού και του αγροτοδιατροφικού τομέα, η γεωγραφική θέση της χώρας δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες για την ανάπτυξης των μεταφορών – logistics».

Σε ό,τι αφορά την κρίση, σημειώνει ότι η δομή της εγχώριας οικονομίας ήταν εξαιρετικά προβληματική, ανεξάρτητα από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την υπερχρέωση. «Η ελληνική οικονομία ήταν μια υπερβολικά κλειστή αγορά, πολύ εσωστρεφής, σε πλήρη αναντιστοιχία με την κυρίαρχη παγκόσμια τάση. Επιπλέον είχαμε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που καθόριζε τα πάντα και κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του τόπου». Ο κ. Σπανός εκτιμά ότι πλέον, λόγω της κρίσης, έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός εξορθολογισμός καθώς πολλές εταιρείες που λειτουργούσαν μη ορθολογικά βρέθηκαν εκτός αγοράς. «Ωστόσο», προσθέτει, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, μεγάλη απόσταση να καλύψουμε, ώστε η εγχώρια οικονομία και οι επιχειρήσεις να συμπλεύσουν με τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή