Στα χαρτιά ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για απλοποίηση εξαγωγών

Στα χαρτιά ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για απλοποίηση εξαγωγών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια  από την πρώτη θέσπισή του και τρία χρόνια από την επικαιροποίηση του σχετικού σχεδίου, η Ενιαία Θυρίδα, το πολυδιαφημισμένο Single Window για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Ο λόγος; Η αλλαγή συνεχώς προθέσεων και σχεδιασμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη δομή και το περιεχόμενο της Ενιαίας Θυρίδας, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές αποτέλεσαν μία από τις ελάχιστες «σανίδες σωτηρίας» για την εθνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης.

Χθες κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη δυνατότητα άσκησης αγωγών αποζημίωσης από παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού, η οποία προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ενιαίας Θυρίδας θα γίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη του εν λόγω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος είχε προβλεφθεί με το άρθρο 38 του νόμου 4072/2012 στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία του συστήματος αυτού στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υποστήριξη της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων). Θα περιελάμβανε δε δύο βασικές ενότητες: πρώτον, τη διευκόλυνση των εξαγωγών μέσω της δυνατότητας πραγματοποίησης όλων των εξαγωγικών διαδικασιών ηλεκτρονικά από αυτή την πλατφόρμα και, δεύτερον, την προώθηση των εξαγωγών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τον σχεδιασμό το 2015 και προέβλεψε τη δημιουργία δύο διαφορετικών συστημάτων για τις δύο παραπάνω ενότητες. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, κάποιες από τις εξαγωγικές διαδικασίες ηλεκτρονικοποιήθηκαν από τα τελωνεία, χωρίς, όμως, αυτό να γίνει πλήρως, ενώ για την προώθηση των εξαγωγών αναπτύχθηκαν διαφορετικές πλατφόρμες, άλλη από το υπουργείο Εξωτερικών, άλλη από το υπουργείο Οικονομίας (μέσω του οργανισμού Enterprise Greece).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, για τα ζητήματα αυτά έχει ζητηθεί και έχει χορηγηθεί τεχνική βοήθεια από ξένους εμπειρογνώμονες, κυρίως από Ολλανδούς, και πλέον βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο η δημιουργία των δύο συστημάτων. Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της Ενιαίας Θυρίδας Εξωτερικού Εμπορίου, αρκεί να πούμε ότι μέσω αυτής θα διενεργείται η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση όλων των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση όλων των προβλεπόμενων αδειών/πιστοποιητικών/εγκρίσεων που απαιτούνται για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή