Κάτω από το 5% της αξίας τους πωλούνται κόκκινα δάνεια

Κάτω από το 5% της αξίας τους πωλούνται κόκκινα δάνεια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ πωλήθηκε στον νορβηγικό όμιλο B2Holding το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ της Alpha Bank, που επικράτησε του τσεχικού ομίλου APS.

Το τίμημα αντιπροσωπεύει το 2,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή την οφειλή μαζί με τους τόκους) ή το 4,5% της αρχικής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή την αρχική οφειλή χωρίς τους τόκους), που διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ. Η τιμή βάσει του οποίου πωλήθηκε το χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank είναι οριακά υψηλότερη από αυτή που πωλήθηκε το χαρτοφυλάκιο Eclipse από την Eurobank. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Eclipse, η αρχική αξία του οποίου –χωρίς τους τόκους– ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους έφθανε τα 2,8 δισ. ευρώ, μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2017 έναντι 45 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά είναι κάτω από το 5% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, στον βαθμό που τα δάνεια που μεταβιβάζονται είναι χωρίς εξασφαλίσεις, βρίσκονται σε καθυστέρηση για μακρύ χρονικό διάστημα και είναι συνήθως καταγγελμένα από την τράπεζα. Το χαρτοφυλάκιο Venus που μεταβίβασε η Alpha Bank περιλαμβάνει 315.000 δάνεια 180.000 οφειλετών που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση εδώ και περίπου 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνονται καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 65%, πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό 8% και μικρά επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 27%.

Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 και θα έχει θετική συνέπεια για την τράπεζα σε επίπεδο χρηματοοικονομικού αποτελέσματος, κεφαλαίων και ρευστότητας. Με βάση τη συμφωνία, τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει σε πρώτη φάση η «CEPAL HELLAS», που αποτελεί σύμπραξη της Alpha Bank και της Centerbridge, ενώ σε επόμενο στάδιο τη διαχείριση θα αναλάβει η θυγατρική του νορβηγικού ομίλου στην Ελλάδα B2 Capital. Να σημειωθεί ότι ο νορβηγικός όμιλος B2Holding εξειδικεύεται στην αγορά και τη διαχείριση κόκκινων δανείων και έχει παρουσία σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Δανία κ.ά. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τον Νοέμβριο του 2016 συστήνοντας δική του εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, την B2 Capital, η οποία και αδειοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την ΤτΕ. Οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις και πλειστηριασμούς ήδη από το 2018. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, δάνεια 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν πωληθεί έως και τα τέλη του 2019, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος. Μετά την Eurobank και την Alpha Bank, τη σκυτάλη των πωλήσεων παίρνει η Εθνική Τράπεζα με το χαρτοφυλάκιο Earth, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία των virtual data rooms για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές άνοιξε χθες και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 300.000 δάνεια από 200.000 οφειλέτες. Αντιστοίχως, σε πλήρη εξέλιξη είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου Arctos ύψους 2,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, για το οποίο αυτή την εβδομάδα κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή