Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερήσεις ακόμη και 15 ημερών στην αποστολή των φορτίων προς εξαγωγή είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας της αναστολής της νυχτερινής βάρδιας στην Πύλη 16 του λιμανιού, στην οποία έχουν προχωρήσει οι τελωνειακοί υπάλληλοι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Αν και η ιδιόμορφη αυτή απεργιακή κινητοποίηση συμπλήρωσε χθες έξι μήνες, οι εξαγωγείς καταγγέλλουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση προς επίλυση της κατάστασης από το υπουργείο Οικονομικών και ειδικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η κατάσταση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ) προχωρήσει στις επιπλέον απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει, αλλά για τις οποίες δεν έχει καθορίσει ακόμη ημερομηνία υλοποίησης. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μία 24ωρη και μία 48ωρη απεργία σε όλο το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, αλλά και στάση εργασίας από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. για δύο συνεχόμενα πενθήμερα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2017 έχει ανασταλεί η βάρδια από τις 10 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ηδη εδώ και αρκετό καιρό κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιβάλει επίναυλο, ενώ οι καθυστερήσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι αρκετές έχουν αποσύρει τα μεγάλα πλοία και δρομολογούν μικρότερα. «Τούτο έχει ως συνέπεια τη δαπάνη μεγαλύτερου χρόνου για την άφιξη-παράδοση εμπορευμάτων –με ιδιαίτερες επιπτώσεις στα νωπά φορτία–, την αύξηση του κόστους μεταφοράς και σίγουρα την υποβάθμιση της λειτουργίας του λιμανιού, επειδή αυτό δεν αποτελεί πλέον στάση σε πορεία μεγάλων πλοίων, αλλά απλώς δορυφόρο άλλων Λιμανιών, π.χ. Πειραιά, Μάλτας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εννέα επιχειρηματικοί φορείς της Βορείου Ελλάδας (εξαγωγείς, βιομηχανίες, ναυτικοί πράκτορες, επιμελητήρια, εκτελωνιστές και μεταφορείς).

Στα παραπάνω προβλήματα ήρθε να προστεθεί τις προηγούμενες ημέρες κι ένα ακόμη που εν μέρει σχετίζεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολύμηνης απεργίας των τελωνειακών, αλλά έχει τις βαθύτερες ρίζες του στην κατάσταση που διαμορφώθηκε γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ειδικότερα, λόγω της έλλειψης χώρου προσωρινής εναπόθεσης εντός λιμένα, διαχρονικά τα προς εξαγωγήν φορτία παραμένουν για διάστημα 2-3 ημερών μέχρι να φορτωθούν στα πλοία σε μάντρες πέριξ του λιμένα. Τα δελτία αποστολής τα οποία εδώ και χρόνια συνοδεύουν τα φορτία έχουν ως αφετηρία το εργοστάσιο από το οποίο φεύγει το εμπόρευμα και τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα οι φορολογικές αρχές εξέφρασαν προβληματισμό για το αν πρέπει να συνοδεύεται με δελτίο αποστολής το τμήμα της μεταφοράς από τη μάντρα μέχρι το πλοίο. Ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει ότι ο χώρος παραμονής δεν αποτελεί χώρο αποθήκευσης, αλλά οργάνωσης της μεταφοράς, επιχείρημα που φαίνεται ότι έπεισε τις αρμόδιες αρχές. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, από την πλευρά τους, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η ύπαρξη των χώρων αυτών πέριξ του λιμανιού λειτουργούν παράτυπα.

Ολοι, πάντως, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην επικείμενη νέα διοίκηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, η οποία έχει δεσμευθεί ότι εντός των πρώτων 100 ημερών από την εγκατάστασή της θα προχωρήσει στη δημιουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή