«Στρατηγικοί» σχεδιασμοί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν δικαίωμα αναμφισβήτητο της κυπριακής κυβερνήσεως να αξιοποιήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της νήσου. Εξετιμήθη ως κίνηση ιδιοφυής ότι η Λευκωσία προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με ενεργειακούς κολοσσούς της Δύσεως, διότι υπολόγιζε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις, και ειδικότερα οι ΗΠΑ, δεν θα επέτρεπαν την παρενόχληση των ερευνών από την Τουρκία. Και ίσως να επιβεβαιώνεται η άποψη αυτή, καθώς η ExxonMobil διεξάγει έρευνες και ταυτοχρόνως το αμερικανικό πολεμικό σκάφος «USS Iwo Jima» είναι ελλιμενισμένο στη Λεμεσό.

Είναι σαφές επίσης ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, για πλείστους όσους λόγους, βρίσκονται στο κατώτερο σημείο και ότι η κατάληψη της κουρδικής ανταρτικής βάσεως του Αφρίν στη Συρία από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, επιβάρυνε το ήδη κακό κλίμα.

Το νέο, όμως, στοιχείο στην ενεργειακή περιπλοκή της Κύπρου είναι η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποστείλει το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Deepsea Metro II» για έρευνες στην ΑΟΖ στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Επειδή η Λευκωσία και η Αθήνα δεν πρόκειται και δεν έχουν πρακτικώς τη δυνατότητα να παρεμποδίσουν με αξιόπιστη στρατιωτική παρουσία την πραγματοποίηση των ερευνών και επειδή η στήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων θα περιορισθεί σε ρητορική καταδίκη της έκνομης τουρκικής ενέργειας, η όλη εξέλιξη θα οδηγήσει στη δημιουργία νέου τετελεσμένου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διότι η άμεση εμπλοκή της Αγκυρας στη διεξαγωγή ερευνών θα επιβεβαιώσει και τη μόνιμη οικονομική παρουσία της στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η τροπή του κυπριακού προβλήματος. Εισάγεται εν ολίγοις νέο στοιχείο ενισχύσεως της τουρκοκυπριακής οντότητος, εκτός του κεντρικού ελέγχου, ακόμη και εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Με την εμφάνιση της ενεργειακής παραμέτρου ήταν περίπου βέβαιο ότι θα οδηγούμασταν σε περαιτέρω περιπλοκή του κυπριακού ζητήματος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν ανέκυψε το 1973 το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο. Αλλά βραχεία η μνήμη των Ελλήνων. Το θέμα είναι ότι στην Αθήνα, αλλά κυριότατα στην Κύπρο, αναλώνεται πολύς χρόνος για την εκπόνηση «στρατηγικών» μεγάλου βάθους και υποτιμάται η χρησιμότης του κοινού νου εις την πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή