Πλαίσιο αβαθές, αλλά εξυπηρετικό

Πλαίσιο αβαθές, αλλά εξυπηρετικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση, που εγκαινιάστηκε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, δεν φιλοδοξούσε να λύσει και ούτε καν να ασχοληθεί με τα συσσωρευθέντα προβλήματα στη διάρκεια μισού αιώνα στις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών. Επρόκειτο από μιαν άποψη για μια διαδικασία μάλλον sui generis, που είχε ως στόχο να εξασφαλίσει μια περίοδο εκτονώσεως, μετά μια μακρά και επικίνδυνη στρατιωτική αντιπαράθεση στο Αιγαίο, και με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν παράπλευρα οφέλη.

Και η μεν Αγκυρα εξασφάλισε απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν διά την προμήθεια νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό ιδίου τύπου μαχητικών παλαιότερης γενιάς. Ενώ η Αθήνα, απαλλαχθείσα προσωρινώς από την πίεση στο Αιγαίο και λόγω δραστικού περιορισμού των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί μετά του οίκου της καθ’ ον τρόπο έκρινε σκόπιμο.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της. Πριν από ένα μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία «οικολογικού» πάρκου στο Αιγαίο από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο, στο οποίο περιλαμβάνονται έντεκα συμπλέγματα ακατοίκητων νησίδων και βραχονησίδων. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Αγκυρα, που εδώ και δεκαετίες υποστηρίζει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, αντέδρασε. Η Αθήνα δεν υπαναχώρησε και ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας εξήγγειλε τη δημιουργία αμυντικού θόλου στην Ελλάδα, προς ανάσχεση της εξ Ανατολών απειλής.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως ισλαμικού τεμένους. Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα μετετράπη σε τζαμί το 1511 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ και σε μουσείο το 1948, επί Μουσταφά Κεμάλ. Το 2020 με προεδρικό διάταγμα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει ως τζαμί.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη» την εξέλιξη, δεσμευόμενος ότι θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα. Και θα το πράξει όντως για να λάβει την αναμενόμενη απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Διότι το πλαίσιο των συνομιλιών επαναπροσεγγίσεως μπορεί να είναι αβαθές, αλλά δεν παύει να είναι εξυπηρετικό και για τα δύο μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT