Την επέκταση σε ΗΠΑ, Καναδά επιδιώκει η Sunlight

Την επέκταση σε ΗΠΑ, Καναδά επιδιώκει η Sunlight

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία περίοδο σημαντικής ανάπτυξης, αντίστοιχη με αυτήν του 2017, θα επιδιώξει να επιτύχει η Sunlight τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, θα συνεχιστεί η πολιτική τής περαιτέρω απομόχλευσης από τραπεζικά δάνεια. Ως εκ τούτου, τα κέρδη της επιχείρησης θα κατευθυνθούν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, ενώ ανοικτό άφησε η διοίκηση της εταιρείας το ενδεχόμενο πιθανής εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μπίλλη, διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight, το 2018 η εταιρεία φιλοδοξεί να επιτύχει αντίστοιχες επιδόσεις με εκείνες το 2017, με την επιφύλαξη επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας. «Αν δεν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ύφεση παρόμοια με αυτήν του 2008, θα μπορέσουμε να πετύχουμε εξίσου σημαντικές με εκείνες του 2017 επιδόσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, θα διοχετευθεί στη μείωση των συσσωρευμένων ζημιών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού. Στη τέλη του 2017, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 67 εκατ. ευρώ ή περίπου τρεις φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Οπως, όμως, ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου κ. Μπίλλης, αν και το συγκεκριμένο επίπεδο μόχλευσης θεωρείται χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα, η διοίκηση της Sunlight θα επιδιώξει την περαιτέρω αποκλιμάκωσή του.

Σχετικά με τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της Sunlight, η διοίκηση του ομίλου Sunlight ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός κέντρου στη Βερόνα της Ιταλίας, όπου θα συναρμολογούνται μπαταρίες έλξης (περονοφόρα κ.λπ.) για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η εταιρεία έκρινε ως πιο αποτελεσματικό για την εμπορική πολιτική της τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας συναρμολόγησης, η οποία θα βρίσκεται πολύ κοντά στους πελάτες της στην Κεντρική και στη Δυτική Ευρώπη.

Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι η διεύρυνση της παρουσίας της στη βορειoαμερικανική αγορά, δηλαδή στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η εταιρεία έχει επανασχεδιάσει την παραγωγή της, έτσι ώστε τα προϊόντα της που απευθύνονται στη βορειοαμερικανική αγορά να βασίζονται στις απαιτήσεις και τα αμερικανικά πρότυπα. Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, κατά 86% σε ΗΠΑ, αλλά αυτές παραμένουν ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, αφού δεν ξεπερνούν το 1,5% του συνολικού τζίρου.

Σχετικά με την αγορά της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Μπίλλης εμφανίσθηκε προβληματισμένος, δεδομένου ότι η τεχνολογία που αξιοποιούν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν όρια, κυρίως λόγω των υλικών που αξιοποιούν (λίθιο, κοβάλτιο κ.λπ.). Αντίθετα, οι μπαταρίες οξέος μολύβδου, που αποτελούν το βασικό υλικό παραγωγής της Sunlight, θα εξακολουθήσουν ν’ αναπτύσσονται, καθώς το βασικό συστατικό τους, ο μόλυβδος, βρίσκεται σε αφθονία στη φύση. H εταιρεία, εξάλλου, σχεδόν το 50% της ποσότητας που αξιοποιεί στην παραγωγή το λαμβάνει από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που έχει δημιουργήσει στην Κομοτηνή (Sunlight Recycling). Πέρυσι η εταιρεία αξιοποίησε 19,5 εκατ. τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου, που αντιστοιχούσε στο 50% του συνόλου.

Επενδύει σε μπαταρίες εφεδρείας

Το εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών της Sunlight, που βρίσκεται στο Ολβιο της Ξάνθης, είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, είναι το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Βασίλης Μπίλλης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την παραγωγή μπαταριών έλξης (περονοφόρα κ.λπ.).

Η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί σημαντική τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά πλέον επενδύει πολλά και στην παραγωγή των μπαταριών εφεδρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sunlight, όσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μπαίνουν στη ζωή μας, τόσο απαιτούνται διατάξεις συσσώρευσης της ενέργειας για χρήση κατά τις βραδινές ώρες ή τις ώρες που δεν φυσάει άνεμος. Οι μπαταρίες υποβρυχίων αποτελούν έναν μικρό άξονα δραστηριοτήτων που δεν ξεπερνά το 15% των εσόδων (περίπου 30 εκατ. ευρώ για το 2017).

Η επιχείρηση απασχολεί 840 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι δουλεύουν στα εργοστάσια της Ξάνθης (Sunlight) και της Κομοτηνής (Sunlight Recycling). Πέρυσι περίπου 80 εργαζόμενοι προστέθηκαν στο προσωπικό του ομίλου, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση, το προσωπικό έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή