Εμμεσες απειλές από Τουρκία με αύξηση ροών

Εμμεσες απειλές από Τουρκία με αύξηση ροών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική αστυνομία στα νησιά όπου υπάρχουν hotspots (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) μετά την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, που σημειώθηκε προχθές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για «παιχνιδάκια» από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι παρά τη συναινετική στάση του Ερντογάν στη σύνοδο με την Ε.Ε., την προηγούμενη Δευτέρα, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο σουλτάνος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα, «θα ψάχνετε τρύπες να κρυφτείτε».

Την ημέρα πραγματοποίησης της συνόδου, στα ελληνικά νησιά δεν σημειώθηκαν αφίξεις, ούτε καν οι τυπικές λίγες δεκάδες που συνήθως φτάνουν καθημερινά. Ομως, κατά τη διάρκεια της επόμενης νύχτας οκτώ βάρκες, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 295 άτομα, έφτασαν σταδιακά στη Λέσβο, ενώ νωρίς το πρωί ακόμα πενήντα άνθρωποι αποβιβάστηκαν στην Κω από την Τουρκία. «Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την αύξηση των ροών η αστυνομία, ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «χρειάζεται να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα». Εντονη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην Τουρκία ξεκινά η τουριστική περίοδος, οπότε και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι πολύ πιθανό να κατευθυνθούν, όπως και πέρυσι, στα ελληνικά νησιά, συγκεκριμένα στη Λέσβο και τη Σάμο, τα οποία βρίσκονται απέναντι από περιοχές που δεν είναι τουριστικές.

Την ίδια στιγμή, οι νεοφερμένοι μεταφέρθηκαν στη Μόρια της Λέσβου, όπου ήδη παρέμεναν 5.500 άνθρωποι σε εγκαταστάσεις που «χωρούν» 3.000. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς λόγω της εγκατάστασης περισσότερων οικίσκων εντός του ΚΥΤ δεν υπάρχει χώρος ούτε για να τοποθετηθούν σκηνές», ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος στον χώρο.

Χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, ενώ αντίστοιχα οι επιτροπές προσφυγών από 12 που είναι σήμερα προβλέπεται να αυξηθούν σε 20, προκειμένου να εξετάζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα οι ενστάσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους κατοίκους γύρω από τα hotspots προβλέπονται «κάποιες διορθώσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Οσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους της υπηρεσίας ασύλου και της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, ο υπουργός εξήγγειλε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανανεωθούν για έναν ακόμη χρόνο οι υπάρχουσες συμβάσεις και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας ασύλου μόλις τις τελευταίες ημέρες έλαβαν τον μισθό του Φεβρουαρίου 2018, ενώ οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα τριών μηνών.

Νέος διευθυντής

Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε επίσης ότι από εβδομάδα τη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου θα αναλάβει ο δικηγόρος Μάρκος Καραβίας, ειδικευμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή