Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς

10' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ήσυχη κυπριακή πόλη αξιοποιεί την ενδιαφέρουσα ακτογραμμή της, αναπλάθει τους δημόσιους χώρους της και γίνεται το νέο «δυνατό» χαρτί της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όταν τα φλαμίνγκο στέκουν ακίνητα πάνω στη γαλήνια επιφάνεια της λίμνης Αλυκή, δημιουργούν από τις πιο όμορφες και σουρεαλιστικές εικόνες, καθώς στα ίδια νερά αντικατοπτρίζεται η πόλη της Λάρνακας. Ταυτόχρονα, αεροπλάνα πετάνε διαρκώς από πάνω – το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου βρίσκεται δίπλα.

Στην άλλη μεριά της πόλης δεσπόζουν οι παλιές δεξαμενές πετρελαίου, όχι για πολύ ωστόσο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποξήλωσής τους. Εκεί θα δημιουργηθεί μια νέα τουριστική και οικιστική περιοχή με παραλία 3 χλμ., που θα ενώνει την παραλία της Λάρνακας με αυτήν των τουριστικών περιοχών Πύλα και Ορόκλινη. Μέχρι σήμερα η Λάρνακα ήταν η πιο ήσυχη πόλη των Ελληνοκυπρίων, διατηρώντας ρυθμούς και συνήθειες επαρχίας – ο «φτωχός συγγενής», σύμφωνα με κάποιους ντόπιους. Τελευταία, μοιάζει να συμμορφώνεται με τις επιταγές της ραγδαίας ανάπτυξης που βιώνει η Κύπρος, με πρώτες ενδείξεις κάποια ψηλά κτίρια, μια σειρά από νέα μοδάτα café και bar-restaurants, αλλά και ενδιαφέρουσες αναπλάσεις δημόσιων χώρων.

ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Είναι μια απόλυτα επίπεδη πόλη, που αρχικά μοιάζει αδιάφορη μέχρι που ξεπροβάλλει το Παλιό Υδραγωγείο και έπειτα το σύγχρονο πολυώροφο «πράσινο κτίριο», όπως το αποκαλούν, που ξεχωρίζει τόσο για τον οικολογικό του χαρακτήρα όσο και για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του. Όσο πλησιάζεις στις ακτές της, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-1

Το Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας  (1750), η πιο σημαντική κατασκευή της Οθωμανικής εποχής. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Γιατί η Λάρνακα δεν «κοιτάζει» απλώς τη θάλασσα, αλλά επιτρέπει στους κατοίκους και στους τουρίστες της να την απολαμβάνουν στο έπακρο: με αμμουδερές παραλίες, μαρίνες, ειδικά διαμορφωμένους περιπάτους, ψηλούς φοίνικες. «Φοινικούδες» λέγονται σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή διάλεκτο και δίνουν την ονομασία τους στην παραθαλάσσια περιοχή γύρω από την πλατεία Ευρώπης, με τα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα εστιατόρια με τοπικές και έθνικ γεύσεις.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-2

Το Μεσαιωνικό Κάστρο είναι επισκέψιμο και βρίσκεται στο τέλος του περιπάτου στις Φοινικούδες. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Τις Φοινικούδες διαδέχεται το Μεσαιωνικό Κάστρο, δίπλα στο οποίο βρίσκονται οι παλιοί τουρκομαχαλάδες, γειτονιές με χαμηλές κατοικίες και τουρκικές ονομασίες στις οδούς. Αξίζει να επισκεφτείτε τους λίγους κεραμίστες της περιοχής και να παρακολουθήσετε ίσως κάποιο εργαστήριο. Οι δρόμοι είναι μισοερειπωμένοι. Τα κλειστά σπίτια διηγούνται με τον δικό τους τρόπο την ιστορία τους και γίνονται αφορμή συζητήσεων για αντίστοιχα «κλειστά» σπίτια στα κατεχόμενα. Όπως αυτό της γιαγιάς της Σοφίας Χαραλάμπους, εκπροσώπου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η αναφορά στο οποίο φορτίζει συγκινησιακά τη συζήτηση.

Μπροστά από αυτή τη συνοικία, η Πιαλέ Πασά, ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος που σε κάποια σημεία μοιάζει σχεδόν να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, ενώνει τις Φοινικούδες με το Mackenzie (ή Makenzie). Πρόκειται για την παραθαλάσσια περιοχή που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της αμμουδιάς με μοδάτα café και bar-restaurants, όπως το Αmmos, το Lush και το Re.Buke. Στο αναπαυτικό στρώμα ξύλινης ξαπλώστρας βρίσκομαι να απολαμβάνω μια δροσερή σαλάτα με κινόα και να φλερτάρω με την ιδέα της πρώτης βουτιάς της σεζόν. Στην Κύπρο η καλοκαιρία αρχίζει λίγο νωρίτερα –ήδη η μέση θερμοκρασία είναι 20° C– και διαρκεί περισσότερο, κάνοντάς την ιδανικό ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό προορισμό για εμάς τους Έλληνες.

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, ανακαλύπτω την οδό Κλεάνθη Καλογερά. Aνάμεσα σ’ ένα καρεκλοποιείο-επιπλοποιείο, το κατάστημα Halcoessa  – Copper Art με τα ιδιαίτερα μπρούντζινα αντικείμενα και το καλύτερο κλειδαράδικο της Λάρνακας, όπως λένε οι γείτονες, ξεπετάγονται σύγχρονα εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η αρχή έγινε με το Old Market, το πρώτο cocktail bar της περιοχής, κι έκτοτε ο δρόμος εξελίσσεται σ’ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες της πόλης για έξοδο. «Όλη η Λάρνακα ανεβαίνει επικίνδυνα!» λέει ο νεαρός Παύλος Χαραλάμπους από το Big Βun Burgers.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-3

Λαχταριστά μπέργκερ στο Big Βun, ένα από τα σύγχρονα στέκια της πόλης, ανάμεσα σε παλαιοπωλεία και κλειδαράδικα.

Αυτόν τον καφέ θέλω να δοκιμάσω, σκέφτομαι μπαίνοντας στο ολοκαίνουργιο Mingle επί της Ερμού. Τελικά, απολαμβάνω έναν φρεσκοψημένο κυπριακό, του οποίου η γεύση σε τίποτα δεν διαφέρει από έναν ελληνικό ή τούρκικο. Η Ερμού της Λάρνακας ζει τη δική της αναγέννηση με πλήθος καταστημάτων ρούχων, υποδημάτων, αλλά και μαγαζιά με ανατολίτικα μεταξωτά υφάσματα και άλλα αντικείμενα.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-4

Στην αγορά της, όπου συνυπάρχουν ανατολίτικες και δυτικές επιρροές, θα βρείτε μεταξύ άλλων μπρούντζινα αντικείμενα και μεταξωτά χαλιά.

Το νέο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, το Q City Center, ολοκληρώθηκε πριν από κάποιους μήνες μέσα στην ομώνυμη στοά. Στέκια όπως το Vinaria για κρασί αρχίζουν να ζωντανεύουν αποκτώντας σταθερούς θαμώνες και στους ορόφους του κτιρίου πάνω από τη στοά μοντέρνα διαμερίσματα περιμένουν τους πρώτους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Προχωρώντας λίγο ακόμα, συναντά κανείς την πλατεία Ερμού σε φάση οικοδομικού οργασμού. Café και bar-restaurants, όπως το Alchemies, και μικρά εστιατόρια, όπως το γιαπωνέζικο Yoko, δίνουν ήδη το στίγμα αυτού που θα ακολουθήσει. Λίγες σκαλωσιές, γερανοί και εργάτες που δουλεύουν νυχθημερόν συμπληρώνουν τη σημερινή εικόνα της πλατείας.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λάρνακα συνεχώς εκσυγχρονίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα γραφικά της σοκάκια θα χαθούν, αντιθέτως προβλέπεται η ανάδειξή τους. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της μοιάζει να εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα. «Τι να κάνω αυτή την εποχή στη Βηρυτό; Εδώ είμαι πολύ καλύτερα», μου λέει ο Λιβανέζος Saad. Αγόρασε μια μεζονέτα με πισίνα στην τιμή των 180.000 ευρώ και σκοπεύει να ζήσει στη Λάρνακα για τα επόμενα χρόνια μαζί με τη Ρωσίδα σύντροφό του. Στη γειτονιά του ζουν και κάποιοι Ελληνοκύπριοι, αλλά κυρίως ξένοι – Ιρανοί, Ρώσοι και Άγγλοι. Η παρουσία εύπορων Ρώσων είναι αισθητή, αν και δεν συγκρίνεται με αυτή στη Λεμεσό, όπου αποτελούν το 14% των κατοίκων λόγω των επικείμενων γεωτρήσεων και άλλων οικονομικών συνθηκών που δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για επενδύσεις. Για πολλούς ηλικιωμένους Άγγλους, πάλι, η Κύπρος είναι η εκπλήρωση του ονείρου να ζήσουν στη Μεσόγειο όταν βγουν στη σύνταξη. Άλλωστε, η οργάνωση της χώρας τούς είναι γνώριμη σε αρκετά επίπεδα (π.χ. οδήγηση στα αριστερά των δρόμων).

Όλα επιβεβαιώνουν πως έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή, με τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας να γίνονται όλο και πιο συχνές. Νέα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, όπως το Qbic, που μόλις λειτούργησε σ’ ένα σύγχρονο κτίριο της οδού Ερμού, το Lebay στην Ορόκλινη (εγκαίνια στις 4 Απριλίου) και το Radisson Blue (θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο).

Η γνωριμία με τους Ελληνοκύπριους ήταν πάντως από τις πιο ωραίες εμπειρίες του ταξιδιού, ειδικά αυτή με την ξεναγό μας Ειρήνη Τσιάκα. Όπως και η παρατήρηση των φλαμίνγκο, που αυτόν τον καιρό αναχωρούν για το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Θα επιστρέψουν – το ίδιο συμβαίνει και με τους επισκέπτες της. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το 60% των επισκεπτών επανέρχονται, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεταναστευτικών πουλιών. Γι’ αυτό και τα φλαμίνγκο έχουν επιλεγεί ως σύμβολο της τουριστικής της προβολής.

Για περισσότερες πληροφορίες, www.larnakaregion.com


// ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ //

Χοιροκοιτία

Στο νεολιθικό οικισμό της  Χοιροκοιτίας, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σώζονται ερείπια πέτρινων κατοικιών που χρονολογούνται το 8200 π.Χ

• Τηλ. +357-24322710, καθημερινά 08.30-17.00, Σάββατο και Κυριακή 09.30-17.00

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-5

Ο Ναός του Αγίου Λαζάρου αποτελεί σημείο αναφοράς κι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Λάρνακας. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου

Χτίστηκε γύρω στο 890 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό, πάνω από τον τάφο του Αγίου. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούσε απαραίτητο συμπλήρωμα στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων. Εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

•  Τηλ. +357-24652498

 

Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Η πιο σημαντική ίσως ιδιωτική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, αλλά και έργα της Μεσαιωνικής και της Μεταβυζαντινής Εποχής, λαϊκής τέχνης και παλαιάς χαρτογραφίας. Ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

• Τηλ. +357-24145375, www.boccf.org, καθημερινά 10.00-19.00

Μεσαιωνικό Κάστρο

Η σημερινή του μορφή χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1590). Ρόλος του ήταν η εποπτεία και η προστασία του λιμανιού, αλλά και όλης της πόλης.

• Τηλ. +357-25305419, +357-25305157, Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 10.00-13.00

Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Το ιερό τέμενος με τους μιναρέδες και τον τάφο της Ουμ Χαράμ (ανεγέρθηκε προς τιμήν της, καθώς σκοτώθηκε σε αυτό το σημείο) βρίσκεται στην Αλυκή, 5 χλμ. από τη Λάρνακα. Από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους. 

• Τηλ. +357-2464318, καθημερινά 08.30-17.00

Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών

Το δικό του νέο μουσείο εγκαινίασε το 2016 ο Δήμος Λιβαδιών (7 χλμ. από τη Λάρνακα) με στόχο τη διαφύλαξη των παραδοσιακών τεχνών της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής.

• Τηλ. +357-24633388, Τετ.-Παρ.-Σάβ.: 09.00-13.00 και Τετάρτη απόγευμα 16.00-18.00

Παναγία Αγγελόκτιστη

Χρονολογείται τον 11ο αι. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική, την αγιογράφηση και κυρίως για το παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό (6ος αι.). Στο χωριό Κίτι, 12 χλμ. από τη Λάρνακα.  

• Τηλ. +357-24424646


ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΕΝΤΗΣΤΡΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ

Τα Λεύκαρα (28 χλμ. από τη Λάρνακα) υπήρξαν δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους αριστοκράτες του Μεσαίωνα. Ευγενείς κυρίες της Δύσης έφεραν μαζί τους την τέχνη του κεντήματος, που οι ντόπιες υιοθέτησαν με πάθος. Έκτοτε τα κεντήματα σε φίνο εκρού λινό ύφασμα με λευκή ή καφέ μεταξωτή κλωστή έγιναν παράδοση για τον τόπο και είναι πλέον ξακουστά. Ανεπτυγμένη είναι και η τέχνη της αργυροχοΐας.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-6

Τα περίφημα Λευκαρίτικα κεντήματα είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Τα  Λεύκαρα διατηρούν ωραία αρχιτεκτονική, με χρωματιστά παραθυρόφυλλα στα αρχοντικά τους και κάποια πανέμορφα πέτρινα σοκάκια με μεγάλες πήλινες γλάστρες και κιούπια. Στα ίδια αυτά σοκάκια έχουν τοποθετηθεί τυπωμένες μεγάλες ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν «πλουμίστρες Λευκαρίτισσες». Καμάρες με φράγκικες και βενετσιάνικες επιρροές ξεχωρίζουν στις εσωτερικές αυλές. Θα τις δείτε στο Μουσείο Λευκάρων, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε, όπως και την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Αρκετές παραδοσιακές γωνιές, όπως η ταβέρνα Adamos (τηλ. +357-99463164), κι άλλες πιο σύγχρονες, όπως το Coffee Yard bar-restaurant (τηλ.+357-24105115), συμπληρώνουν την περιπλάνηση.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-7

Πριν φτάσετε στα Λεύκαρα, αξίζει μια στάση για πανοραμική θέα στο χωριό. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Στον δρόμο για τα Λεύκαρα, στους νότιους πρόποδες του όρους Τρόοδος, τα δάση εναλλάσσονται με τοπία όπου κυριαρχούν ασβεστολιθικά πετρώματα και ξυλοκερατιές, γνωστές ως χαρουπιές, που έχουν έρθει αιώνες πριν από την Αίγυπτο και για πολλά χρόνια αποτελούσαν τον «μαύρο χρυσό» της Κύπρου. Διαφορετικά είδη κέδρου συμπληρώνουν τη βλάστηση. Μάλιστα, οι πολύ μικροί μαύροι καρποί τους χρησιμοποιούνται εκτενώς σε τοπικά λουκάνικα και σε άλλα κυπριακά πιάτα, δίνοντάς τους χαρακτηριστική γεύση.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-8

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: © ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μετάβαση

Η Λάρνακα συνδέεται με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις (Aegean, Continental, Cyprus Airways, Οlympic Air, Blue Air). Eνδεικτική τιμή απλής μετάβασης από 68 ευρώ. Από Θεσσαλονίκη η Aegean, η Continental, η Blue Air. Eνδεικτική τιμή 89 ευρώ η απλή μετάβαση.

Διαμονή

Lokal Hotel (τηλ. +357-24023102, lokalcyprus.com). Σύγχρονο ξενοδοχείο στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, που παντρεύει αρμονικά το σύγχρονο ντιζάιν με κλασικά και αναπαλαιωμένα έπιπλα. Μίνιμαλ αισθητική και σοφιστικέ προσέγγιση στο εστιατόριο με έμφαση στις εποχικές και φρέσκες πρώτες ύλες – λειτουργεί μόνο με κρατήσεις. Από 195 ευρώ.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-9

Το καφέ Mingle, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Qbic.

• Qbic City Hotel (τηλ. +357-24209300, qbichotel.com.cy). Μια σύγχρονη πρόταση και νέα άφιξη στην οδό Ερμού. Από 105 ευρώ.

• Edem En suites (τηλ. +357-97714793, edem-hotel.com). Νέο ξενοδοχείο με άποψη, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Δοκιμάστε το πρωινό και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, ακόμα κι αν δεν μείνετε σε αυτό. Από 42 ευρώ το δίκλινο.

• Lebay Beach Hotel (τηλ. +357-24205100, www.lebayhotel.com.cy). Νέα άφιξη στην Ορόκλινη, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο. Θέα στη θάλασσα ή στο βουνό, εστιατόριο, μπαρ, πισίνα και εγκαταστάσεις spa που θα λειτουργήσουν από τον επόμενο χρόνο. Από 69 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

• Hobos Steak House (τηλ. +357-70000888, www.hobossteakhouse.com). Εστιατόριο στις Φοινικούδες, με άπλετη θέα στη θάλασσα. Έμφαση στο κρέας, φρέσκες σαλάτες και ενημερωμένη λίστα κρασιών.

• Το Αρχοντικό (τηλ. +357-24624141). Το όμορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1850 είναι ανάμεσα στις νέες αφίξεις της Λάρνακας. Ελληνικά και κυπριακά πιάτα και μια προσεγμένη λίστα κρασιών.

• Στου Ρουσιά (τηλ. +357-24400676 & 99243870). Μαγειρείο-ταβερνείο με απολαυστικότατες αυθεντικές κυπριακές γεύσεις, σε γραφικό σοκάκι.

• Re.Buke Lounge (τηλ. +357-24626212, 357-99814420, www.rebuke.com). Όμορφος χώρος με σύγχρονη αισθητική και μοντέρνα κουζίνα, πάνω στην παραλία Makenzie.

Λάρνακα: Καλοκαίρι πιο νωρίς-10

Old Market (Φωτογραφία: RiNiS13 PHOTOGRAPHY)

Καφές-Ποτό

Για κοκτέιλ στο Old Market (τηλ. +357-94011011) στην Παλιά Αγορά, ενώ για μπίρα στα Savino Rock Bar (τηλ. +357-24620861) και Avalon Live (τηλ. +357-24400990). Το Alchemies (τηλ. +357-97665555) είναι σημείο αναφοράς στην πλατεία Eρμού, ενώ το Lazaris Bakery Bar (τηλ. 357-24655700) σερβίρει κυπριακό πρωινό.

Ευχαριστούμε τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για τη φιλοξενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή