Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά

8' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που τα χωριά ησυχάζουν, αλλά τα νερά είναι ακόμα ζεστά, που τα οινοποιεία υποδέχονται τη νέα σοδειά και στα μονοπάτια θα δείτε τα χρώματα του φθινοπώρου, θα ανακαλύψετε περισσότερους λόγους να την αγαπάτε.

Αδύνατον να γνωρίσεις την Κεφαλονιά σε ένα μόνο ταξίδι. Τα χωριά της είναι περισσότερα και από τις παραλίες της και, εκτός από μια πανέμορφη ακτογραμμή, είναι γεμάτη σπήλαια και σπηλαιολίμνες, μονοπάτια, αξιόλογους παραγωγούς. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, το φθινόπωρο με λίγες ακόμα βουτιές, αλλά και με πεζοπορίες, εξερευνήσεις διά θαλάσσης, οινογευσίες Ρομπόλας και άλλων κεφαλονίτικων ποικιλιών σε εστιατόρια και οινοποιεία.

 

Παραλίες και λιμνοσπήλαια

Αυτή την εποχή, που ο κόσμος λιγοστεύει, αυξάνονται οι πιθανότητες να δείτε χελώνες Caretta caretta ή φώκιες Monachus monachus σε παραλίες όπως το Δαφνούδι στα βόρεια. Θα ευχαριστηθείτε τον διάσημο Μύρτο, με τις απίθανες ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και την κοκκινωπή αμμουδιά της παραλίας Ξι, στη χερσόνησο της Παλλικής, χωρίς φασαρία. Στα νότια θα συναντήσετε μεγάλες και οργανωμένες παραλίες να εναλλάσσονται με βράχια και μικρές θαλάσσιες σπηλιές.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-1

Σπήλαιο Δρογκαράτη. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Για την εξερεύνηση των σπηλαίων της στεριάς μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το σκοτεινό σπήλαιο Δρογκαράτη με τους επιβλητικούς σταλακτίτες, που λέγεται ότι υπάρχει εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια, και να συνεχίσει με βαρκάδα στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη ή Σπήλαιο των Νυμφών, που μαγεύει με το φυσικό φως και τις τιρκουάζ αποχρώσεις του νερού. Βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, που αποκαλύφθηκε από την κατάρρευση τμήματος της οροφής. Από αυτό το σημείο το φυσικό φως που εισχωρεί παιχνιδίζει με το νερό.  Έχει 160 μ. μήκος, 40 μ. πλάτος και το βάθος των νερών φτάνει τα 39 μ. Σφύζει από κόσμο καθημερινά – το 2018 κατέγραψε 230.000 επισκέπτες. Τον Σεπτέμβριο, πέρα από μεμονωμένους τουρίστες και γκρουπ, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη των ταξιδιωτών από 26 κρουαζιερόπλοια.

Τον χάρτη των σπηλαίων της Κεφαλονιάς συμπληρώνουν το Αγκαλάκι στα Πουλάτα, η Κουνόπετρα, οι Καταβόθρες, όπου φτάνει θαλασσινό νερό, η Δράκαινα και άλλα λιγότερο γνωστά.

– Melissani Lake (τηλ. 26740-22997). Φθινοπωρινό ωράριο: 09.00-17.00. Η βαρκάδα διάρκειας 15 λεπτών κοστίζει 7 ευρώ.

– Σπήλαιο Δρογκαράτη (τηλ. 26740-23302, 09.00-19.00). Είσοδος 5 ευρώ.

Η Κεφαλονιά της δράσης  

Άγγλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Αμερικανοί και άλλες εθνικότητες δίνουν το παράδειγμα για μια πιο «δραστήρια» εξερεύνηση της Κεφαλονιάς. «Οι πελάτες μας είναι ξένοι, σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. Ελάχιστοι  Έλληνες συμμετέχουν στα προγράμματα», λέει η Ειρήνη Ποταμιάνου της εταιρείας OutdoorKefalonia.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-2

Coasteering στα νότια παράλια. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

 

Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, ξεκινήσαμε πρωί, μαζί με μια μικρή παρέα Ολλανδών, για coasteering, δηλαδή για παραθαλάσσια πεζοπορία που εναλλάσσεται με βουτιές και κολύμπι κάτω από τις αψίδες βράχων και εντός μικρών σπηλαίων. Μόνο που δεν φτάσαμε ούτε στα μισά της διαδρομής. Το ελληνικό μας ταμπεραμέντο και οι χρονικοί περιορισμοί της δουλειάς, φυσικά, μας έκαναν να επιστρέψουμε νωρίς.

Συνεχίζοντας διά θαλάσσης την εξερεύνηση στα νότια παράλια, πλέουμε παράλληλα με τον Μακρύ και τον Πλατύ Γιαλό, δύο από τις γνωστότερες και καλά οργανωμένες παραλίες του νότου. Στο νησάκι Δίας έχουν φτάσει πριν από εμάς με κανό κάποιοι Γάλλοι. Στην κορυφή του και στο όνομα της Παναγιάς της Διώτισσας, όπως λέγεται το ξωκλήσι, το ελληνικό δωδεκάθεο συναντιέται με τον χριστιανισμό. Απέναντι φαίνεται το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς και όλων των νησιών του Ιονίου, ο Αίνος, εθνικός δρυμός στο μεγαλύτερο μέρος του, χάρη στο σπάνιο είδος της κεφαλληνιακής ελάτης. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για πεζοπορίες και jeepsafaris σε όλη την ορεινή Κεφαλονιά.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-3

Παραλία Μύρτου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Οι παραθαλάσσιες περιπέτειες, βέβαια, δεν σταματούν. Στον Μύρτο θα κάνετε paragliding όταν οι άνεμοι το ευνοούν. Για καταδύσεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν ο βυθός στα βόρεια, με ναυάγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το βρετανικό υποβρύχιο «HMS Perseus». Οι καταδύσεις στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης απαιτούν ειδική άδεια. Άλλος extreme τρόπος γνωριμίας με σπήλαια, όπως το Αγκαλάκι και αυτό των Αγίων Θεοδώρων, είναι η καταρρίχηση με σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό.

– Πού να απευθυνθείτε: OutdoorKefalonia (τηλ. 6979-987611, 6986-920559, outdoorkefalonia.com). Για coasteering, seakayaking, jeepsafaris, πεζοπορία, ορειβασία και άλλες δραστηριότητες από τον Γιώργο Ποταμιάνο και την ομάδα του.

– Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλονιάς (τηλ. 6974-640632).

– Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού, Αργοστόλι (τηλ. 26710-29258, foreasainou.gr).

– Lassi Rent a Boat (τηλ. 6986-920477,

 [email protected]).

– Fiskardo-Divers (τηλ. 26740-23832, 6970-206172, 6949-393501, fiskardo-divers.com).

Xωριά, γεύσεις και Οίνος

Ζωντάνια και πληθώρα επιλογών σε καφέ και μπαρ προσφέρει το Ληξούρι και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα, το Αργοστόλι. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι διαδρομές στην ενδοχώρα, όπως αυτές της Παλλικής και εκείνη από το Φισκάρδο προς την Αγία Ευφημία.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-4

Ο Οδυσσέας έχει δώσει μοναδικό στίγμα στην ταβέρνα της Αγίας Ιερουσαλήμ με μια πλούσια κάβα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Στην παραλία της Αγίας Ιερουσαλήμ ο Οδυσσέας, στην ομώνυμη ταβέρνα, έχει στήσει το δικό του μικρό μπαρ, τύπου βρετανικής παμπ, απέναντι από την κλασική βιτρίνα της ταβέρνας με τα μαγειρευτά της μητέρας του. Ένα γλυκό σκηνικό συνύπαρξης, το οποίο συμπληρώνει μια εξαιρετικά ενημερωμένη λίστα 88 διαφορετικών ειδών τζιν, ανάμεσα στα οποία ακόμα και γιαπωνέζικο, όπως και μια συλλογή από σπάνια malt και άλλα σκοτσέζικα ουίσκι.

Πιο κεντρικά, στα ελάχιστα τουριστικά Φαρακλάτα, η Κατερίνα Δήμα μάς υποδέχεται στο Museum Hotel George Molfetas: «Καλώς ήρθατε στο ονειράκι μου!». Ο περίβολος είναι γεμάτος πήλινες γλάστρες και φυτά. Το ιδιαίτερο αυτό πετρόχτιστο ξενοδοχείο, γεμάτο παλιά έπιπλα και αντικείμενα, «ποτισμένο» με τον ρομαντισμό της Κατερίνας και μια έντονα νοσταλγική αύρα, σε φέρνει σε επαφή με το παρελθόν, την αρχιτεκτονική του νησιού πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και τον Κεφαλονίτη σατιρικό ποιητή και μουσικό Τζώρτζη Μολφέτα, από τον οποίο εμπνεύστηκε το όνομα του μικρού ξενοδοχείου της.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-5

Άποψη της Άσσου, ενός από τα πιο τουριστικά παραθαλάσσια χωριά. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

H παραθαλάσσια Άσσος έχει μια ιδιόρρυθμη, δική της γραφικότητα, με τα νεόκτιστα σπίτια της βαμμένα σε έντονες αποχρώσεις, λίγα παλιά και ελάχιστα μισογκρεμισμένα.

Σε ένα από τα πιο όμορφα και τουριστικά χωριά του νησιού, το Φισκάρδο, ιστιοπλοϊκά και κότερα είναι δεμένα παντού. Η Τασία Δενδρινού θυμάται την ταβέρνα του πατέρα της να λειτουργεί χωρίς ρεύμα τα πρώτα δώδεκα χρόνια (άνοιξε το 1972). Μαγείρευαν στο πετρογκάζ τότε. Είδε το χωριό να αλλάζει, να τουριστικοποιείται, να μετατρέπεται στο πιο κοσμοπολίτικο της Κεφαλονιάς και να παραμένει πάντα ένα φιλόξενο αραξοβόλι. Η ταβέρνα μετατράπηκε με τη σειρά της σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στο Φισκάρδο, το ψαροχώρι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Καββαδίας.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-6

Εστιατόριο Tassia. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Η Τασία άδραξε την ευκαιρία της σύντομης επίσκεψής μας, για να μας μιλήσει για τοπικά τυριά και να μας προσφέρει μια δροσερή, γεμάτη φρεσκάδα, Ρομπόλα του Κτήματος Μπαζίγου. Το κτήμα βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, στην περιοχή της Μονής του Αγίου Γερασίμου, όπου και ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ποικιλία. Να θυμίσουμε πως η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία αμπέλου η οποία έχει κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης Κεφαλονιάς.

Το φθινόπωρο, ο ωραιότερος και «μεθυστικότερος» τρόπος για μια γνωριμία με την Κεφαλονιά είναι να δοκιμάζεις κάθε απόγευμα τα κρασιά της στα εστιατόρια και στα οινοποιεία. Ο οινοτουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει πολύ στη διεύρυνση της σεζόν και συνολικά στο ταξιδιωτικό προφίλ του νησιού, ειδικά τώρα που οι οινοπαραγωγοί δημιουργούν  Ένωση, για πιο συντονισμένες συλλογικές δράσεις.

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-7

Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Ιωάννα Χαριτάτου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Το boutique οινοποιείο Χαριτάτου (haritatosvineyard.com) στεγάζεται στην παλιά πέτρινη αγροικία του 1863, που έχει αναπαλαιωθεί με μεγάλο σεβασμό και ευαισθησία από την οικογένεια. Είναι η εντοπιότητά του σε κάθε επίπεδο που το κάνει ενδιαφέρον. Από την καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας Βοστιλίδι και το δύσκολο εγχείρημα της μονοποικιλιακής ετικέτας Hariton έως την αρχιτεκτονική και κάθε λεπτομέρεια του σπιτιού, που σε μεταφέρει στο κλίμα μιας άλλης εποχής και σε συνδέει με την ιστορία της Κεφαλονιάς. Με κέρδισε η Mademoiselle Haritatou –μια Μαυροδάφνη παλαιωμένη αποκλειστικά σε δεξαμενή– για τη λεπτή ισορροπία των δυνατών χαρακτηριστικών της.

Άρτια επισκέψιμο είναι και το οινοποιείο Gentilini (gentilini.gr), έξω από το Αργοστόλι, με όμορφο υπαίθριο χώρο για οινογνωσία και έναν αμπελώνα ιδανικό για απογευματινό περίπατο με θέα τη θάλασσα. Στα κτήματα του οινοποιείου Πετρακόπουλου (petrakopouloswines.gr), γνωστού και ως «Μελισσινού», «μυρίζεσαι» αμέσως την αγάπη για την τέχνη της αμπελουργίας. Σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας του σταφυλιού και της παραγωγής του κρασιού ξεχωρίζει η προσωπική φροντίδα. Ακόμα και οι τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχονται διαρκώς από τους ανθρώπους του οινοποιείου. 

Αποκαλόκαιρο στην Κεφαλονιά-8

Η μικρή παραλία Αλατιές, κοντά στο χωριό Χαλικερή. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Μπορείτε να συνεχίσετε τη γνωριμία με τα εννέα οινοποιεία της Κεφαλονιάς, δοκιμάζοντας, εκτός από τη Ρομπόλα εκάστου, τις προσπάθειές τους με τη Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο Κεφαλληνίας. Να συναντήσετε πρωτοπόρους παραγωγούς, όπως ο Ευρυβιάδης Σκλάβος, και να συζητήσετε μαζί του για τη βιοδυναμική-ομοιοδυναμική μέθοδο καλλιέργειας των ποικιλιών Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι, να δοκιμάσετε τη δική του Robola of Cephalonia και άλλες ετικέτες. Να περιηγηθείτε στα τοπία της Κεφαλονιάς, αναζητώντας τους αμπελώνες της, και να πάρετε μαζί σας σαν δώρο του νησιού κάποιες φιάλες με συμπυκνωμένα τα μεθυστικά αρώματά τους.

Πώς πάμε

•Αεροπορικώς η Κεφαλονιά απέχει 55 λεπτά από Αθήνα. Μια μέση τιμή για τον Σεπτέμβριο με την Aegean Airways (aegeanairways.com) είναι 65 ευρώ η απλή μετάβαση.

•Ακτοπλοϊκώς, τα λιμάνια της Σάμης και του Πόρου Κεφαλονιάς συνδέονται με τα λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης μέσω των εταιρειών Ionian P. Lines (τηλ. 26740-32104, ionionpelagos.com) και Levante Ferries (τηλ. 26740-23089, levanteferries.com).

Διαμονή

•Museum Hotel George Molfetas (τηλ. 6937-014758, kefaloniamuseumhotel.com). Ρετρό διάκοσμος και μια εσωτερική αυλή όπου θα απολαύσετε σπιτικό πρωινό και, κατόπιν συνεννόησης, προσωποποιημένα γεύματα. Από 166 ευρώ το δίκλινο.

•Faros Suites & Faros Residence (τηλ. 26740-41285, fiscardosuites.com). Δωμάτια και διαμερίσματα, πολλά από τα οποία με θέα στη θάλασσα, πισίνα στην εσωτερική αυλή και άνετα poolbeds. Μόνο για ζευγάρια και παρέες χωρίς παιδιά. Από 100 ευρώ το δίκλινο και από 155 ευρώ το διαμέρισμα.

•Odysseas Waterfront Apartmens (τηλ. 26740-41023, 6985-995128, odysseasfiscardo.com). Διαμερίσματα στο Φισκάρδο, με θέα και ξαπλώστρες στο μεγάλο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα. Από 110 ευρώ το διαμέρισμα των 4 ατόμων.

•White Rocks Resort Hotel (τηλ. 26710-28333, whiterocks.gr). Ανακαινισμένο ξενοδοχείο, με ιδιωτική παραλία, δωμάτια, διαμερίσματα και μπανγκαλόου, εστιατόρια και πισίνα. Από 157 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Φαγητό

•Restaurant Tassia (τηλ. 26740-41205, tassia.gr) στο Φισκάρδο. Δοκιμάστε την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, νοστιμότατο χταπόδι με κόκκινο κρασί και λιαστή ντομάτα, φρέσκο ψάρι και κεφαλονίτικες ετικέτες Ρομπόλας.

•Deco Mediteranean Cuisine (τηλ. 26740-23753, 6945-855769, decoartcuisine.gr). Τραπέζια δίπλα στη θάλασσα και σύγχρονη ελληνική κουζίνα στην Ακτή Μιαούλη της Σάμης.

•Odysseas (τηλ. 26740-41133, 6932-885944). Ταβέρνα στην παραλία της Ερίσσου, «ενισχυμένη» με πλούσια κάβα.

•Μώλος (τηλ. 26740-51220). Ψαροταβέρνα στην Άσσο για μαγειρευτά και ψάρι, δίπλα στη θάλασσα.

•Panormos kitchen and bar (τηλ. 26740-41203, 6980-105645). Restau-bar στο Φισκάρδο, για καφέ, φαγητό, ποτό, ακόμα και χορό, αν έχετε διάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή