Διπλό θρίλερ με τη σύλληψη και την έκδοση Πουτζντεμόν

Διπλό θρίλερ με τη σύλληψη και την έκδοση Πουτζντεμόν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, ένα βενζινάδικο του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έγινε το τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μαδρίτη και τους αυτονομιστές της Βαρκελώνης. Οι ισπανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, που παρακολουθούσαν τον αυτοεξόριστο έκπτωτο πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν στα ταξίδια του ανά την Ευρώπη, ενημέρωσαν τις γερμανικές αρχές ότι το αυτοκίνητό του μόλις είχε περάσει τα σύνορα προερχόμενο από τη Δανία.

Γερμανοί αστυνομικοί αιφνιδίασαν και συνέλαβαν τον 55χρονο Καταλανό, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς στους κόλπους της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία επιζητεί την επιβεβαίωση της πυρρείου νίκης της επί των αυτονομιστών μέσα από την παραδειγματική τιμωρία τους. Το γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο ο Πουτζντεμόν είχε βρει ασφαλές καταφύγιο στο Βέλγιο και ταξίδευε σε άλλες χώρες ως κήρυκας της καταλανικής υπόθεσης ήταν μια πρόκληση που η Μαδρίτη δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί.

Ο τρόπος σκέψης του μεταφρανκικού ισπανικού κράτους δεν περιλαμβάνει την ευελιξία της βρετανικής προσέγγισης, που επέτρεψε το δημοψήφισμα στη Σκωτία, ούτε διευκολύνει τη διαχείριση μιας πολιτικής διαμάχης με άλλα μέσα πλην των σκληρότερων νομικών εργαλείων.

Ετσι, ο Πουτζντεμόν, δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος της Καταλωνίας, βρέθηκε σε ένα τυπικό κελί των φυλακών του Νόιμινστερ, όπου θα παραμείνει επί περίπου δύο μήνες, μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια του γερμανικού κρατιδίου αν θα τον εκδώσουν με βάση το ένταλμα των ισπανικών αρχών. Το γεγονός ότι οι αυτονομιστές έχουν χρησιμοποιήσει μέσα πολιτικής ανυπακοής (ειρηνικές διαδηλώσεις, κλεισίματα δρόμων, δημοψηφίσματα) και δεν έχουν εκτραπεί σε βίαιες μεθόδους δεν παίζει κανένα ρόλο για το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο, το οποίο έχει απαγγείλει στην ηγεσία των αυτονομιστών τις βαρύτερες δυνατές κατηγορίες (εξέγερσης) που επισύρουν ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.

Διπλό θρίλερ με τη σύλληψη και την έκδοση Πουτζντεμόν-1

Το πρόβλημα για την ισπανική κυβέρνηση είναι ότι στη γερμανική έννομη τάξη δεν υφίσταται αντίστοιχο αδίκημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η Γερμανία να εκδώσει τον Πουτζντεμόν με βάση τα υπόλοιπα, λιγότερο σοβαρά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ζήτημα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Δικαιοσύνης, αν και ο συνήγορος του Πουτζντεμόν επισημαίνει ότι στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης περιλαμβάνεται η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να εμποδίσει την έκδοση, εφόσον οι κατηγορίες είναι πολιτικής και όχι ποινικής φύσεως.

Την άποψη ότι πρόκειται για δικαστικό θέμα πρεσβεύει και η ισπανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την ξαφνική επανέκδοση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Πουτζντεμόν, την περασμένη Παρασκευή και τον νέο γύρο φυλακίσεων εκπροσώπων των αυτονομιστικών κομμάτων προέκυψαν αποκλειστικά και μόνον από απόφαση του δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα. Το ένταλμα σύλληψης ενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, συμμάχου του Μαριάνο Ραχόι, και ενώ η διαδρομή του Πουτζντεμόν τον οδηγούσε να διασχίσει τη Γερμανία.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τους δικαστές για να αποφεύγουμε την ευθύνη της πολιτικής. Αυτό λέγεται κυβέρνηση δικαστών», σχολίασε ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, ενώ ο αυτονομιστής πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Ρότζερ Τόρεντ έκανε λόγο για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου». Πάντως, η υπόθεση εξακολουθεί να επηρεάζει την κεντρική πολιτική με δυσάρεστο τρόπο για τον Ραχόι, ο οποίος δεν είναι ακόμη και τώρα σε θέση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018, αφού οι Βάσκοι αυτονομιστές δεν δίνουν την ψήφο τους αν δεν υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης της Μαδρίτης με την Καταλωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή