Ενας Ελληνας μοναχικός «απόστολος» της ονειρικής ποπ

Ενας Ελληνας μοναχικός «απόστολος» της ονειρικής ποπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα 18 μου, οι γονείς μου μού έκαναν δώρο μια Telecaster, μια παράλογα ακριβή κιθάρα, δίχως να έχω ώς τότε καμία σχέση με τη μουσική. Ετσι τυχαία ξεκίνησαν όλα», ακούω τον Γιώργο Σαμαρά, τον μουσικό που συνεχίζει μόνος του, πλέον, από το 2016, την μπάντα Plastic Flowers που ξεκίνησε από μιαν εκδρομή στο Μπέρμιγχαμ, φιλοξενούμενος του Τίμη, «του προστατευτικού μου μανδύα», όπως λέει ο ίδιος.

Ο Γιώργος Σαμαράς σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο για το διδακτορικό του. «Κανείς δεν πίστεψε ότι παράτησα τη Θεσσαλονίκη για το Λονδίνο για τις σπουδές και όχι για τη μουσική. Οσοι με ξέρουν, όμως, γελάνε με αυτή την ιδέα», αφηγείται. Οι (ή… ο) Plastic Flowers ετοιμάζονται να εμφανιστούν την άλλη Κυριακή 22 Απριλίου, στις 21.00, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. «Μου λείπουν οι περιοδείες και οι εμφανίσεις στην Ελλάδα. Μου λείπει η ελληνική σκηνή, αλλά καθόλου η κουτοπονηριά και η ανοργανωσιά. Με ενοχλούσε ο εαυτός μου στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν φαντάζομαι το μέλλον μου εδώ».

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Σαμαράς μεγάλωσε μεταξύ Βρυξελλών και Νύμφης του Θερμαϊκού. Τελειώνοντας τη Γερμανική Σχολή, βρήκε απολύτως φυσιολογική συνέχεια τις σπουδές στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Εκείνη την περίοδο, περίπου το 2010, γεννήθηκε η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία των Plastic Flowers, οι οποίοι βαφτίστηκαν από τον Γιώργο Σαμαρά εξαιτίας του ομώνυμου τραγουδιού των Σκωτσέζων Wake. Το πρώτο λάιβ το θυμάται και γελάει. «Ηταν στο θρυλικό Residence της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2012. Εμείς, ήδη από το 2010, είχαμε ηχογραφήσει δύο EP. Εμείς, με την αφέλεια της ηλικίας, βγήκαμε στη σκηνή και νομίζαμε ότι θα κατακτήσουμε τον κόσμο, ο οποίος ήταν ανέλπιστα πολύς – ακόμη δεν κατάλαβα πώς είχαν μαζευτεί όλοι αυτοί εκεί. Στη μέση του λάιβ σταματάει να παίζει το sampler, σταματάει και ο ντράμερ, ενώ ξάφνου ακούγεται από κάτω: “Παίζουν playback!”. Ε, εκείνη τη στιγμή τα “πήραμε” και τα δώσαμε όλα, παίζοντας αμέσως, για του λόγου το ασφαλές, το “Disorder” των Joy Division».

Μεγάλες περιοδείες

Εκτοτε έχει λάβει χώρα περιοδεία στις ΗΠΑ το 2013-2014, με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, και στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και κριτικές σε μέσα όπως USA Today, Noisey και Clash. Μέχρι και κιθάρα έχει αλλάξει! «Πούλησα την… ιστορική Telecaster και αγόρασα μια Jazzmaster. Τον πραγματικό ήχο της κιθάρας, όμως, τον άκουσα στο άλμπουμ “Heavenly”. Εκτοτε, ξέρω τον ήχο που θέλω». Αφιερωμένοι στην dream pop (τα άλμπουμ «Evergreen», «Heavenly», «Absent Forever» και «Falling Off» είναι περίτρανες αποδείξεις), ο Γιώργος Σαμαράς και οι Plastic Flowers, βασικοί συντελεστές των οποίων έχουν υπάρξει οι Κυριάκος Παπακυριάκου και Γιάννης Ριζόπουλος, είναι αποφασισμένοι πρεσβευτές της ονειρικής ποπ στην Ελλάδα. Την άλλη Κυριακή θα ακούσουμε ένα ενδεικτικό mix από το 2015 και μετά. «Θα παίξουμε, όμως, και κομμάτια από… περίεργα singles που δεν έχουν κυκλοφορήσει ευρέως», λέει ο Γιώργος Σαμαράς.

Αφήνω για το τέλος μια πιο προσωπική ερώτηση: πώς συνδυάζει δύο «μοναξιές», τη δουλειά του διδακτορικού και τη solo πορεία στη μουσική; Εχει έτοιμη απάντηση: «Μου αρέσει που πλέον δουλεύω σε δικές μου ιδέες, και όχι σε ιδέες άλλων».

​​Οι Plastic Flowers εμφανίζονται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 21.00. Την ίδια ημέρα θα παίξουν ένα dj set στο «Ελα να σου πω», ενώ εμφανίζονται στις 24 και 26 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη ημέρα σε «μυστικό χώρο» και τη δεύτερη στο Sofar Sounds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή