ΕΛΛΑΔΑ

Πατούλης: «Η μειοψηφία θα κάνει κουμάντο»

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Δεν μπορεί η μειοψηφία να είναι κουμανταδόρος των πλειοψηφιών», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρόκειται για κατ’ επίφαση αναλογική δημοκρατία για να επιβληθεί ο συγκεντρωτισμός». «Δούρειο ίππο, ώστε να επιτύχει η κυβέρνηση τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την εφαρμογή της απλής αναλογικής ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός. «Στην Αυτοδιοίκηση, αν δεν καταφέρεις να βρεις συναινέσεις, δεν μπορείς να καταφύγεις στις εκλογές όπως συμβαίνει στη Βουλή. Ετσι, εφόσον δημιουργηθεί αδιέξοδο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να επαναφέρει την ιδέα του εκτελεστικού γραμματέα στους δήμους, ο οποίος θα διορίζεται για να “δοθούν λύσεις”», εξήγησε. ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, δηλαδή ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε αντιπαράθεση όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην πραγματοποίηση για πρώτη φορά ενός κοινού συνεδρίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τακτικισμούς και τον «Κλεισθένη» του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Οι δύο ενώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο και μεθαύριο έκτακτο κοινό συνέδριο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι, στο τέλος του συνεδρίου, οι δύο ενώσεις θα καταλήξουν σε κοινό κείμενο θέσεων και στη συνέχεια θα ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και τα όργανα. «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσουμε στην αυτοδιοικητική και περιφερειακή διακυβέρνηση», προσέθεσε ο κ. Αγοραστός.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την προηγούμενη Κυριακή, δήλωσε ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή τον «Κλεισθένη», όπως βάφτισε το σύνολο των διατάξεων που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση που προετοιμάζεται, και αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση θα προωθήσει εστιάζοντας στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπως ανέφερε, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του.

Ελεγκτής Νομιμότητας

Εκτός της απλής αναλογικής, ο υπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας, ως αποκεντρωμένης υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τη συνεννόηση μεταξύ της αποκεντρωμένης διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Εξήγγειλε επίσης αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών αλλά και στην κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση την οποία θα καθορίζεται και η χρηματοδότησή τους.

Ο κ. Σκουρλέτης ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει τη σχετική νομοθετική πρόταση σε εκείνους που θα κληθούν να την εφαρμόσουν, δηλαδή στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ