Ποιος είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας

Ποιος είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκατέσσερις συλλήψεις μελών της ρωσόφωνης μαφίας που φέρουν τον τίτλο «Κλέφτες εντός Νόμου» ή «Vor V Zakone» προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πολύμηνη μυστική έρευνα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας σε διαμέρισμα στην Πυλαία και εκτυλίχθηκε ταυτόχρονα με αντίστοιχες εφόδους των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας επί γαλλικού εδάφους. Στο συντονισμό της κοινής έρευνας μετείχαν εδώ και αρκετούς μήνες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας Europol και Eurojust. Επιπλέον, για τις ανάγκες της επιχείρησης βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη και Γαλλίδα εισαγγελέας. Από τις μέχρι τώρα έρευνες των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έχουν εξιχνιασθεί δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα διαμερίσματα – κρησφύγετα των συλληφθέντων βρέθηκαν κλοπιμαία και πειστήρια από τη δράση τους. Για τρεις από τους 14 συλληφθέντες εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης των γαλλικών αρχών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και 57χρονος Γεωργιανός, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στη ρωσόφωνη μαφία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο 57χρονος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 στον Αστέρα Βουλιαγμένης, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών, και είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στα επίσημα έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» αναφέρονταν επί λέξει: «Θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μετά τη σύλληψη του Zakhar Kalashov ήταν υποψήφιος για τη θέση της ηγεσίας στην ιεραρχία των “κλεφτών του νόμου”». Μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, πάντως, οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν απορρίψει αμετάκλητα το αίτημα έκδοσης που είχαν υποβάλει οι ισπανικές αρχές, με το επιχείρημα ότι μέρος των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνταν ο 57χρονος είχαν διαπραχθεί στην Ελλάδα. Επομένως ο συλληφθείς έπρεπε να δικαστεί στη χώρα μας. Η εξέλιξη είχε προκαλέσει μίνι διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ισπανία είχε προσφύγει στην Eurojust (υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας της Ε.Ε.) καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι αρνείτο να συνεργαστεί στην υπόθεση. Υπήρχε άλλωστε το «κακό προηγούμενο» του 2010.

Τον Μάρτιο του 2010 είχε πραγματοποιηθεί σε επτά ευρωπαϊκές χώρες κοινή αστυνομική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Java» για τη σύλληψη μελών της ρωσόφωνης μαφίας, ανάμεσα στα οποία και ο τότε 49χρονος ύποπτος. Μολονότι η ισπανική αστυνομία φέρεται να είχε υποδείξει το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν (σ.σ. το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς»), οι Ελληνες αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να τον συλλάβουν και στον Τύπο της Ισπανίας είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εισπράξει «αμοιβή» 800.000 ευρώ για τη διευκόλυνση που είχαν παράσχει. Η δίκη του «χοντρού» –έτσι ήταν το ψευδώνυμό του– κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης διεξήχθη το 2013 και είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 14 ετών. Οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών, απ’ όπου περίπου δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο μεσοδιάστημα είχε στείλει εξώδικο στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο 1 κακοποιό στον κόσμο». Επίσης είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων του από την Ελληνική Δημοκρατία, ενώ ο ίδιος δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Στο Μαρούσι

Πρόσφατα, το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών, τα μέλη της οποίας επίσης μετείχαν στην ομάδα των «Vor». Ο 54χρονος φερόμενος ως αρχηγός τους είχε συμμετάσχει σε συνάντηση των επικεφαλής των «Κλεφτών», το 2014, στην Ελλάδα, και μάλιστα σε αναμνηστική φωτογραφία που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο, εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα ηγετικά τους στελέχη, γνωστό με το προσωνύμιο «παππούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή