Οι «Καλόγριες», τα καθολικά σχολεία και τα κορίτσια της Αθήνας

Οι «Καλόγριες», τα καθολικά σχολεία και τα κορίτσια της Αθήνας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξω από τις «Καλόγριες» της Χαριλάου Τρικούπη (εκεί όπου σήμερα είναι το εμπορικό κέντρο Atrium) είχα περάσει πολλές φορές ως παιδί χωρίς να γνωρίζω τη συναρπαστική ιστορία πίσω από το σχολείο του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, που ήρθε στην Αθήνα το 1856. Γι’ αυτό και στράγγιξα κάθε λέξη από το βιβλίο του ιστορικού Στέφανου Καβαλλιεράκη, «Η “Περίκλειστη” Εκπαίδευση» (Καθολικά Σχολεία και Γυναικεία Εκπαίδευση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα), που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν Πλω, ένα πολύπτυχο ανάγνωσμα που επί της ουσίας συνιστά τομή στην εκπαιδευτική ιστορία. Καθώς συναρμολογούσα λίγο λίγο τις ψηφίδες, σκεφτόμουν πόσες πτυχές της αθηναϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα παραμένουν εκτός επίσημου ιστορικού κανόνα και επιζούν μονάχα σκόρπιες ως θραυσματικές μαρτυρίες και μνήμες.

Η «Περίκλειστη Εκπαίδευση» του Στέφανου Καβαλλιεράκη έρχεται να οργανώσει μια τεράστια περιοχή, επικεντρωμένη στην καθολική εκπαίδευση θηλέων στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα επάλληλες αναγνώσεις. Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, με το διδακτορικό του στο Στρασβούργο, έχει ένα ανοικτό πνεύμα και μια αναλυτική ικανότητα που καθιστούν αυτό το αντικειμενικά, ειδικό, θέμα ένα ανάγνωσμα για την κοινωνία, τους θεσμούς και την πολιτική στην Ελλάδα του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄. Πέραν δε αυτών, η «Περίκλειστη Εκπαίδευση» ανοίγεται σε όλο το φάσμα της δυτικής διείσδυσης στην Ανατολή, στο θέμα της γυναικείας εκπαίδευσης, στις λεπτές σχέσεις εθνικής πυκνότητας και εθνικής ευρυχωρίας. Η γλώσσα, το δόγμα, οι «παραδοξότητες» και οι «ιερές» παρακαταθήκες ενός νεαρού έθνους σε μία διαρκή δοκιμασία θεσμικής συγκρότησης. Οι «Καλόγριες» έχουν, πλέον, μια συναρπαστική αφήγηση και η «Περίκλειστη Εκπαίδευση» δίνει το έναυσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή