Ενίσχυση Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες

Ενίσχυση Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού. Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει (όπως αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η «Κ») πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου». Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συντριβή του Μιράζ που οδήγησε στον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974. Οι πιλότοι, είπε, εμπλέκονται σε αναχαιτίσεις που είναι «ενέργειες οι οποίες συναντιούνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου». Χθες, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Φ. Κουβέλης αναδιπλώθηκε από την πρόσφατη τοποθέτησή του για το περιστατικό της Ρω, λέγοντας ότι δεν υπήρξε υπερπτήση από τουρκικό ελικόπτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή