Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε περικοπές, θέλουμε μεταρρυθμίσεις

Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε περικοπές, θέλουμε μεταρρυθμίσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω γερμανικών δημοσιευμάτων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε χθες ότι το ΔΝΤ «δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Eλλάδα και να τη βοηθήσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σύμφωνα με τις αρχές μας». Κατά την κυρία Λαγκάρντ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί ύστερα από οκτώ χρόνια εφαρμογής δύσκολων πολιτικών. Η ίδια στάθηκε στη μείωση του κόστους δανεισμού ως μια σημαντική ένδειξη ότι οι αγορές βλέπουν πιο ευνοϊκά την Ελλάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δείτε τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, χθες ήταν κάτω από το 4%, αυτό είναι σημαντικό, καθώς το ιδιωτικό χρέος θα κληθεί να αντικαταστήσει το χρέος από τον επίσημο τομέα και οι αγορές βλέπουν πολύ πιο ευνοϊκά την Ελλάδα απ’ ό,τι στο παρελθόν». Ωστόσο, τόνισε ότι κάποια από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα αποδίδονται «σε δραστικά μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς απαραίτητα τη γνώμη του ΔΝΤ. Διότι δεν ζητήσαμε επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών, τόσες έχουν ήδη κοπεί». Η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως «η δουλειά μένει να συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους. Οπως εξήγησε στην Κ, «αν και βρισκόμαστε σε καλό σημείο (στην ελληνική κρίση), είναι σημαντικό να ακούγεται ότι υπάρχουν ζητήματα που μένουν ακόμη να επιλυθούν, ώστε να αποτραπεί μια επάνοδος της κρίσης στο μέλλον». Μάλιστα, σε μια συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη με τη συμμετοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών και ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητη για να αποτραπεί μια νέα κρίση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, το ΔΝΤ δηλώνει πλέον διαθέσιμο να εκταμιεύσει το 1,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του 2017 με την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται πλέον να επιθυμεί το Βερολίνο, καθώς η νέα γερμανική κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του και σε μελλοντικές κρίσεις της Ευρώπης.

Συμφιλιωτική διάθεση

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, ακόμη και στη διένεξη για την Ελλάδα οι δύο πλευρές μοιάζουν να έχουν περισσότερο συμφιλιωτική διάθεση. Στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δηλώνει την πρόθεσή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεισφέρει 1,6 δισ. ευρώ, στάση που Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν εποικοδομητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή