Η εγκατάλειψη απειλεί τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Η εγκατάλειψη απειλεί τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορά στον εισαγγελέα για την κατάρρευση τμήματος κτιρίου στη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας κατέθεσε ομάδα πολιτών που αγωνίζεται για τη διάσωση του διατηρητέου μνημείου. Οπως υποστηρίζουν, ο δήμος έχει εγκαταλείψει το κτιριακό συγκρότημα, επιδιώκοντας με έμμεσο τρόπο την καταστροφή του. Από την πλευρά του, ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη και ότι προστατεύει τον χώρο στο μέτρο του δυνατού. Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ανεγέρθηκε σε δύο φάσεις, το 1883 και το 1930, και λειτούργησε ανελλιπώς για έναν αιώνα. Από το 1990, ο δήμος έχει επιδιώξει αρκετές φορές την κατεδάφισή της, αλλά ύστερα από πολυετείς αγώνες κατοίκων και αρχιτεκτόνων το 2015 ο κύριος όγκος της κηρύχθηκε διατηρητέος. Στη συνέχεια, ο Δήμος Χαλκίδας προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αποκατάστασή της. Οπως υποστηρίζει η «Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας», παρά τον χαρακτηρισμό της, η αγορά έχει αφεθεί στην τύχη της. «Ολα αυτά τα χρόνια μπαίνουν μέσα ρακοσυλλέκτες, ναρκομανείς και κάθε είδους στοιχεία και προκαλούν καταστροφές, αφαιρούν σίδερα, ακόμα και πέτρες από τις λιθοδομές», λέει ο Βαγγέλης Αγγέλου, μέλος της Ομάδας.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου: τμήμα του προβόλου ενός από τα κτίρια κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς. Η Πρωτοβουλία, μέλη της οποίας είναι και καθηγητές του ΕΜΠ, κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας την αναζήτηση ευθυνών για την εγκατάλειψη του χώρου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές. «Σε λίγες ημέρες θα έρθει επιτροπή από το ΥΠΠΟ και θα μας πει τι πρέπει να καθαιρεθεί και τι να διατηρηθεί. Ούτως ή άλλως, είχε ήδη αποφασίσει την καθαίρεση του προβόλου που έπεσε. Οσο για τη φύλαξη, προσπαθούμε, αλλά κάθε τόσο κάποιος κόβει την περίφραξη και μπαίνει». Ο δήμος εκτιμά πως η μελέτη αποκατάστασης θα παραδοθεί τον Μάιο και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή