Φεστιβάλ Αιγαίου, διεθνής θεσμός και αθηναϊκό άνοιγμα

Φεστιβάλ Αιγαίου, διεθνής θεσμός και αθηναϊκό άνοιγμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κορύφωση της ωριμότητάς του, το 14ο Φεστιβάλ Αιγαίου, η δημιουργία του Ελληνοαμερικανού μουσικού και παραγωγού Πίτερ Τιμπόρις, επιστρέφει και φέτος στη Σύρο (15-29/7), εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα και το άνοιγμα στην Αθήνα. Για το Φεστιβάλ Αιγαίου, ταυτισμένο επί σειρά ετών με την αύρα της Ερμούπολης, το προγραμματισμένο για τις 23 Ιουλίου γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί σταθμό ορόσημο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα.

«Το κάθε τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους», είπε χθες ο Πίτερ Τιμπόρις στην παρουσίαση του προγράμματος για το 2018. Και μετά την πρόοδο όλων αυτών των ετών, «έχουμε χτίσει σχέσεις με την κοινωνία της Σύρου και ελπίζουμε να ακολουθήσει και η Αθήνα», συμπλήρωσε η σοπράνο Εϊλάνα Λαπαλάινεν, σύζυγος του Τιμπόρις και καλλιτεχνική διευθύντρια. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι έχει σταθερή προσήλωση στους στόχους που εξαρχής έθεσε: συνέργεια με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, και άνοιγμα σε ένα κοινό που σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο, εμβαθύνει στην εμπειρία της μουσικής.

Αυτή ήταν και είναι η ομορφιά της Σύρου. Το θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, που θυμίζει κάποια πόλη της Ιταλίας, όπως έλεγε ο Πίτερ Τιμπόρις, έδωσε τη στέγη, έθεσε το στίγμα, οργάνωσε την ανάγκη και αποτελεί έκτοτε έμβλημα της ετήσιας συνάντησης μουσικών και μουσόφιλων. Με την Pan-European Philarmonia της Βαρσοβίας, την ορχήστρα που ο Πίτερ Τιμπόρις ίδρυσε το 2008 και που εμφανίζεται κάθε χρόνο στη Σύρο, το Φεστιβάλ τιμάει φέτος το έτος Ροσίνι (150 χρόνια από τον θάνατό του). Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα έχει το ανέβασμα της «Σταχτοπούτας» που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου υπό τη διεύθυνση του Τζοβάνι Πακόρ.

Aλλά το Φεστιβάλ θα έχει ήδη ανοίξει από τις 15 Ιουλίου με το Stabat Mater του Ροσίνι (με μαέστρο τον Πίτερ Τιμπόρις και εκλεκτούς σολίστ) και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς. Ως τις 29 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα που θα φέρει στη Σύρο μεγάλο αριθμό εκλεκτών μουσικών και θα τονώσει την οικονομία του νησιού επί δύο εβδομάδες. Το Φεστιβάλ Αιγαίου στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και αποτελεί παραγωγή της MidAmerica Productions και της MidAm International. Εχει ριζώσει πια στην Ερμούπολη, όπου ο δήμος παραχωρεί το θέατρο, και πλέον δείχνει να ωριμάζει το άνοιγμα της διαμέτρου της παρουσίας του Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το καλοκαιρινό γκαλά στο Μέγαρο στην Αθήνα δίνει το μέτρο της φιλοδοξίας και των δυνατοτήτων.

Το άλλο μεγάλο πρότζεκτ του Πίτερ Τιμπόρις είναι το ανέβασμα της «Ελένης» του Νίκολας Γκέιτζ ως οπερατικό ορατόριο. Η πρεμιέρα θα γίνει στο Κάρνεγκι Χολ στις 25 Μαρτίου 2021 και μετά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα. Αφηγητής θα είναι ο ίδιος ο Νίκολας Γκέιτζ και συνθέτης ο Κρίστοφερ Θεοφανίδης. Κατ’ ανάθεση του Πίτερ Τιμπόρις, η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή