Ο νόστος της διασποράς γεννάει ιδέες

Ο νόστος της διασποράς γεννάει ιδέες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2012, όταν η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό πλησίαζε το ναδίρ της, μία ομάδα πέντε φίλων που έμεναν στο Λονδίνο αναρωτήθηκαν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και να αλλάξουν, έστω και ελάχιστα, την εικόνα της χώρας. Εμπνευσμένοι από μία σειρά επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων που θριάμβευαν στο εξωτερικό, αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα συνέδριο ώστε να αναδείξουν τη δημιουργική πλευρά της χώρας μας και να εμπνεύσουν νέους Ελληνες να αναπτύξουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες. Το Reload Greece γεννήθηκε μέσα από τον νόστο της νέας διασποράς, και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο. Εξι χρόνια μετά, έχει ήδη εξελιχθεί σε μια πλήρως εγγεγραμμένη εκπαιδευτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση και έχει βοηθήσει δεκάδες νέες επιχειρήσεις στο να αναπτυχθούν και να δικτυωθούν με επενδυτές του εξωτερικού. Στόχος της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά επιχειρηματιών, παρέχοντας την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη ώστε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο – ωφελώντας πάντοτε και την Ελλάδα.

Ο νόστος της διασποράς γεννάει ιδέες-1
Δεκάδες μέντορες και ομιλητές αγκαλιάζουν το Reload Greece.

«Οταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως οργάνωση, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική», δηλώνει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του Reload Greece, Εφη Κυρτάτα, αναφερόμενη στην εκκολαπτόμενη επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας. «Ο κόσμος δεν ήξερε ότι μπορεί να δημιουργήσει κάτι δικό του, και πολλές προσπάθειες σταματούσαν λόγω των πρώτων δυσκολιών. Ωστόσο, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου συνέχιζε να είναι ενθαρρυντικά, και σταδιακά το Reload Greece άρχιζε να γεφυρώνει ολοένα και περισσότερες νέες επιχειρήσεις με τον επενδυτικό κόσμο του εξωτερικού. Οσο χειροτέρευε η κρίση τόσο περισσότερο γινόταν ξεκάθαρο για εμάς ότι το κλειδί είναι η άνθηση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας», προσθέτει η κ. Κυρτάτα.

Ελπίδα και δεξιότητες

Πέρα από το όραμα της οργάνωσης να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της χώρας μας και να προσφέρει ελπίδα στους νέους Ελληνες, στη βάση του το Reload Greece προσφέρει εκπαίδευση και καλλιεργεί πρακτικές δεξιότητες, απαραίτητες για να μεταμορφώσουν οι νέοι επιχειρηματίες τις πρωτοποριακές ιδέες τους σε βιώσιμες λύσεις. Στην καρδιά του οργανισμού βρίσκεται το RG Challenge, ένα έντονο 11ήμερο «πρόγραμμα επιταχυντής» που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο και το οποίο εκπαιδεύει επιλεγμένα startups, με σκοπό να αυξήσουν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους.

«Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά διαδραστικό», δηλώνει η κ. Κυρτάτα με ενθουσιασμό. «Δίνουμε βάση σε σημαντικές επικοινωνιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες και καλούμε δεκάδες μέντορες και ομιλητές από το εξωτερικό, που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας και προσφέρουν στοχευμένη καθοδήγηση στους συμμετέχοντες. Γεφυρώνουμε ουσιαστικά τους νέους Ελληνες με τα δίκτυα και τις τάσεις του παγκόσμιου επενδυτικού χώρου».

Ο νόστος της διασποράς γεννάει ιδέες-2

Το RG challenge βοηθάει και στη δικτύωση επιχειρηματιών και επενδυτών.

Αν στη μία άκρη της γέφυρας του Reload Greece βρίσκεται η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων, στην αντίπερα όχθη βρίσκεται πάντοτε η Ελλάδα. «Παρότι τα πρότζεκτ που επιλέγουμε να καθοδηγήσουμε δεν χρειάζεται να είναι βασισμένα στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να τη βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο», προσθέτει η νέα διευθύνουσα σύμβουλος στην «Κ».

Περήφανα εξηγεί την ιστορία της Pushme bikes, μιας startup εταιρείας που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλλίγερο στο Λονδίνο και η οποία έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτροδότησης για τα ποδήλατα. Η εταιρεία συμμετείχε στο πρόγραμμα επιταχυντή και εξέλιξε την ιδέα και το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά μέσω του Reload Greece έκανε και ένα στοχευμένο «ταξίδι» στο ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα και σήμερα ερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αναθέσει κομμάτι της παραγωγής της στην πόλη της Πάτρας. «Είναι ένα παράδειγμα που μας κάνει πολύ περήφανους, καθώς ταυτόχρονα βοηθήσαμε την εταιρεία να εξελιχθεί, αλλά και να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία», αναφέρει η κ. Κυρτάτα.

Οι προκλήσεις

Η άνθηση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι σαφώς μια διαδικασία με μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, το Reload Greece επιμένει στην πεποίθησή του πως με επιμονή και προσπάθεια οι νέοι Ελληνες μπορούν να εκμεταλλευθούν τις υπάρχουσες υποδομές και να συνεχίσουν να δημιουργούν και να εμπνέουν. «Πολλοί δεν γνωρίζουν πως το EquiFund του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) στοχεύει να επενδύσει 260 εκατ. ευρώ σε νεοϊδρυόμενες ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια», δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Κυρτάτα.

Οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα επιταχυντή του Reload Greece έχουν προθεσμία την Κυριακή 22 Απριλίου. Τους επιλεγμένους υποψηφίους θα καθοδηγήσουν, κατά τη διάρκεια 11 ημερών, δεκάδες κορυφαίοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί μέντορες του Reload Greece, οι οποίοι προέρχονται από κορυφαίες εταιρείες όπως η IBM, η Unilever, η PwC και η Credit Suisse.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή