Διεύρυνση φορολογικής βάσης ζητεί το ΔΝΤ

Διεύρυνση φορολογικής βάσης ζητεί το ΔΝΤ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με αύξηση των φόρων, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη, διατύπωσε χθες ο Πόουλ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το εάν θα επιμείνει η όχι το Ταμείο στην επίσπευση του αφορολογήτου ορίου από το 2019, αλλά τάχθηκε σαφώς υπέρ του μέτρου της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά το ζητούμενο είναι να το πετύχει αυτό με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη.

«Για εμάς το θέμα δεν είναι να φτάσουμε σε συγκεκριμένους στόχους αλλά πώς θα το κάνουμε με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», είπε. «Δεν θα υπάρξει αποστολή του ΔΝΤ που θα πει “κάνετε αυτό κι εκείνο”, θα έχουμε μια συζήτηση για το αν η τρέχουσα πολιτική είναι επαρκώς φιλική προς την ανάπτυξη και, στο πλαίσιο αυτών των επαφών, θα συζητήσουμε για τον χρόνο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων».

Η συμμετοχή του Ταμείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίσθηκε χθες πρόθυμο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα, ωστόσο προειδοποίησε πως ο χρόνος πιέζει και ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. Οπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν, «το πρόγραμμά μας ταυτίζεται χρονικά με εκείνο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και για να το ενεργοποιήσουμε, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σύντομα, διαφορετικά δεν έχει νόημα ένα πρόγραμμα που ενεργοποιείται στο τέλος. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αν δεν έχουμε τουλάχιστον μία, τότε δεν υπάρχει πρόγραμμα». Ακόμη κι έτσι, όμως, η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει αβέβαιη, καθώς εξαρτάται από μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και σε αυτό το πεδίο εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Η επόμενη αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Μαΐου, και αν ισχύσει αυτό που είπε ο κ. Τόμσεν για τουλάχιστον μία αξιολόγηση του Ταμείου, ίσως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασισθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος και του ΔΝΤ από το εκτελεστικό του συμβούλιο. Οσο για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συμφωνία σε μια ευρεία στρατηγική, στη μεθοδολογία και επί της αρχής στα μέτρα».

Το ΔΝΤ δέχεται η ποσοτικοποίηση της ελάφρυνσης να γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση την τότε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, το Ταμείο επιμένει ότι ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί τότε, και ο οποίος θα περιλαμβάνει προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να εφαρμόζεται αυτόματα, χωρίς να εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια των πολιτικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, η Γερμανία αντιδρά στην αυτόματη εφαρμογή της ελάφρυνσης και ζητεί την έγκρισή της κάθε φορά από το Eurogroup.

Οπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, μια ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης στις οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ εκτίμησε ότι το θέλουν και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως η καθαρή έξοδος είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και ότι εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, «έχει εμπιστοσύνη» ότι θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή