ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ευρώπη «ξεχνάει» τα οφέλη των εμβολίων

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην Ελλάδα από τον προηγούμενο Μάιο έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 2.600 κρούσματα ιλαράς. Τη φετινή περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, τουλάχιστον 104 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 37 έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Κοινός παρονομαστής: οι ασθενείς στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανεμβολίαστοι, ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα εμβόλια φαίνεται ότι έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Εχουν «φτιάξει» γενιές προστατευμένες από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες ωστόσο έχουν ξεχάσει την προ εμβολίων εποχή και έτσι αμφισβητούν τους «ευεργέτες τους».

Ελλειμμα εμβολιασμού καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Το 2016, ένα στα  15 βρέφη στην Ευρώπη δεν είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς, ενώ ένα στα 21 δεν έλαβε όλες τις συνιστώμενες δόσεις εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη. Η εφαρμογή εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων παραμένει κάτω από 50% σε ορισμένες χώρες. Η Ιταλία είναι τελευταία μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς με 85%, (μέσος όρος χωρών είναι στο 95%), γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη έξαρση της νόσου τα τελευταία δύο έτη. Στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς ήταν, προ της επιδημίας, στο 98,9% και με τη δεύτερη στο 83%. Στις κοινότητες Ρομά, τις οποίες έχει πλήξει περισσότερο η επιδημία ιλαράς, η κάλυψη του παιδικού πληθυσμού με την πρώτη δόση του εμβολίου ήταν μόλις 43% και με τη δεύτερη μόλις 8%.

Η αμφισβήτηση των εμβολίων στην Ευρώπη αντικατοπτρίζεται στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών έναντι της γρίπης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, το διάστημα 2005-2015, το ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού ατόμων 65 ετών και άνω, μειώθηκε στη Γερμανία από το 65% στο 37%, στην Ιταλία από το 69% στο 49%, στην Αυστρία από το 37% στο 20%, στη Νορβηγία από το 45% στο 27% και στη Γαλλία από το 65% στο 51%. Στην ίδια έκθεση, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης στη χώρα μας σε άτομα άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 49%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού 2-3 εκατομμύρια θάνατοι, συντονίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού με το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί - Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό». Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού στην Αθήνα για να ενημερώνει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ενώ αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ