Συνέπειες του πρωταθλητισμού

Συνέπειες του πρωταθλητισμού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις επιπτώσεις του πρωταθλητισμού στον ανθρώπινο οργανισμό σκοπεύει να διερευνήσει μεγάλη επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε η Παγκόσμια Ενωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (WOA), αρχίζοντας από μυοσκελετικές συνέπειες σε πρώην αθλητές και προχωρώντας αργότερα σε καρδιολογικά θέματα και άλλα.

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια της αθλητικής ελίτ να κοιταχθεί στον καθρέφτη για να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια την άλλη, τη σκοτεινή πλευρά του πρωταθλητισμού, οι κορυφαίοι βετεράνοι των ολυμπιακών αθλημάτων αποφάσισαν να διεξαγάγουν τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, καλύπτοντας περί τους 10.000 αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε όλα τα αθλήματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας της WOA θα εστιάσει στις συνέπειες μυοσκελετικών τραυματισμών και στους κινδύνους που ενέχει για τον τομέα αυτόν ο πρωταθλητισμός. Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να εστιάσουν σε καρδιοαναπνευστικά αλλά και ψυχολογικά ζητήματα.

Η WOA δήλωσε ότι ελπίζει πως η επιστημονική έρευνα «θα δημιουργήσει νέες γνώσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη μυοσκελετική και γενική υγεία των συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και θα εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον αθλητισμό στο κορυφαίο επίπεδο».

Ο πρόεδρος της WOA και πρώην αθλητής του μοντέρνου πεντάθλου, Ζοέλ Μπουζού, είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι που αρχίζουμε αυτή την έρευνα υγείας των αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την περιορισμένη γνώση που υπάρχει για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που υφίστανται στην υγεία τους οι συμμετέχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η έρευνα θα διεξαχθεί με τη μορφή ερωτηματολογίου προς τους πρώην αθλητές, ώστε να διαπιστωθεί τι συνέπειες προκαλεί το κάθε άθλημα στους πρωταγωνιστές του έπειτα από χρόνια. Ελπίζεται ότι τα ευρήματα της έρευνας θα καταδείξουν γιατί αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων είναι επιρρεπείς σε συγκεκριμένους τραυματισμούς ή παθήσεις, και κατά πόσον οι προπονητικές μέθοδοι σε βάθος χρόνου έχουν –περισσότερο ή λιγότερο– επιδεινώσει τις συνέπειες.

«Ο σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων ώστε να προβούμε σε προτάσεις και οδηγίες ορθής πρακτικής με βάση τα στοιχεία, προς όφελος των αθλητών του κορυφαίου επιπέδου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της WOA, που ευχαρίστησε τη δρα Ντέμπι Πάλμερ, επικεφαλής της σχετικής προσπάθειας, και τους επιτελείς των διεθνών ομοσπονδιών των Χιονοδρομιών Σάρα Λιούις, και της Κωπηλασίας Ζαν-Κριστόφ Ρολάν για την ενημέρωση των παλαιών αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι Λιούις και Ρολάν ήταν μάλιστα μεταξύ των πρώτων που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο της έρευνας.

«Λέγονται πολλά σχετικά με την ανάγκη να σπρώχνουμε τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στα όριά τους στο κυνήγι της δόξας, αλλά καθώς περνούν από τη φάση των κορυφαίων διοργανώσεων στη μετα-αθλητική τους καριέρα, η σωματική τους υγεία θα πρέπει να έχει ύψιστη σημασία», δήλωσε ο κ. Ρολάν.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας πρόσθεσε πως «οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ωθούν τους οργανισμούς τους στα άκρα, και γνωρίζουμε ελάχιστα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μέσω αυτής της έρευνας θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε πληροφορίες που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες ώστε να αποκτήσουμε συγκεκριμένη εικόνα για την υγεία των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων και να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε καθώς περνούν στα επόμενα στάδια της ζωής τους».

Η έρευνα υποστηρίζεται επιστημονικά από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Νορβηγίας και του Καναδά, σε συνεργασία και με την Ιατρική και Επιστημονική Διεύθυνση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Ασκησης και Υγείας του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή