Τσίπρας: «Νέα εποχή κανονικότητας»

Τσίπρας: «Νέα εποχή κανονικότητας»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση της κυβέρνησης και προσωπικά του ιδίου ότι η χώρα σταδιακά εισέρχεται «σε μια νέα εποχή κανονικότητας» προέταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του, χθες, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη δυνατότητα που δίδεται, όπως είπε, «να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο» και επανέλαβε ως προτεραιότητες την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, θέματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να επικεντρώσει τη δημόσια συζήτηση στην προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, καθώς σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα, η εικόνα που μεταδόθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. Βεβαίως, συχνά είναι οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που ανοίγουν ζητήματα όχι και τόσο θετικά για την κυβερνητική εικόνα, όπως έγινε πρόσφατα με τους χειρισμούς στο θέμα με τις φρεγάτες και ακόμα πιο πρόσφατα με τη δημόσια αντιπαράθεση των βουλευτών Ελένης Αυλωνίτου και Δημήτρη Καμμένου, που έδειξε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Πάντως, κι ενώ οι τριγμοί που προκαλούνται δίνουν λαβή σε συζητήσεις περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο να μη μείνει απλώς ένα σχήμα λόγου η προοπτική μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός φρόντισε προς τούτο, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, να υπογραμμίσει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Ε.Ε.» και να προσθέσει ακολούθως ότι «δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Να μπορέσουμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να μπορέσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα να επουλώσουμε τις μεγάλες κοινωνικές πληγές που άνοιξε η κρίση και η προσπάθεια αντιμετώπισής της με μια πρωτοφανή σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή».

Σφοδρή σύγκρουση

Εν τω μεταξύ, μετωπική είναι πλέον η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Β. Μαρινάκη. Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον επιχειρηματία και την αναφορά σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου περί «ναρκέμπορου καθοδηγητή και κουμπάρου» του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης προέβη σε δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τη Ν.Δ., «ενώ έχει βοηθήσει την κυβέρνηση και έχει συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου». Παράλληλα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σπεύδουν να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη και να υπαγορεύσουν την απόφασή της. Τέλος, κάνει λόγο για σκευωρία εις βάρος του, καταλήγοντας πως «θα διαβείτε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, προς αποκατάσταση της νομιμότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι προχθές ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μαρινάκη, λέγοντας πως «ο στόχος του βεβαίως είναι προφανής, αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή