Θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, διαβεβαιώνει η Sunlight

Θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, διαβεβαιώνει η Sunlight

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες μέχρι να γίνει η αποτίμηση των ζημιών στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη από την πυρκαγιά της Τρίτης. Χθες εξέπνευσε το πρώτο 24ωρο κατά το οποίο δεν επιτρέπεται, με βάση τις διαδικασίες πυρόσβεσης, η πρόσβαση στον χώρο εκδήλωσης της φωτιάς. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εντολές του Πυροσβεστικού Σώματος, το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε εισπνοές αιωρούμενων σωματιδίων. Ως συνέπεια οι άνθρωποι της Sunlight δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν αίσθηση της κατάστασης πριν περάσουν μερικά 24ωρα ακόμη. Και σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, πιθανόν να απαιτηθούν 10 έως 20 ημέρες προτού υπάρξει ακριβής αποτίμηση της ζημίας που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της 1ης Μαΐου.

Πάντως, υπάρχει η αίσθηση ότι οι ζημίες είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι καταστράφηκε ολοσχερώς η μονάδα παραγωγής μπαταριών οξέος-μολύβδου, ενώ έμειναν άθικτες οι αποθηκευτικές και διοικητικές εγκαταστάσεις της μονάδας. Είναι όμως άγνωστο, αν η ζημία είναι επισκευάσιμη ή θα απαιτηθεί εκ νέου η κατασκευή του τμήματος που έχει καταστραφεί. «Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της καταστροφής της οροφής στο συγκεκριμένο τμήμα», αναφέρει ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, διαχειριστής του ενημερωτικού ιστότοπου xanthi2.gr.

Τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν μήνες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Αυτό μάλιστα θα είναι το καλό σενάριο, καθώς τυχόν μετεγκατάσταση της μονάδας, είτε σε άλλο τμήμα του εργοστασίου είτε σε άλλη περιοχή, μπορεί ν’ απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Πάντως, η μονάδα ήταν ασφαλισμένη για περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ σε ομάδα ασφαλιστικών εταιρειών με επικεφαλής την Ergo.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας, σε επιστολή της προς το Χ.Α., ανέφερε ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά. «Η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η παραγωγική της δραστηριότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της», ανέφερε σχετικά. Aπό την άλλη πλευρά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των κοινών ομολογιών της στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Πάντως, όλοι σημειώνουν ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης ήρθε σε περίοδο που η εταιρεία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Τα μεγέθη της έδειξαν καθ’ όλο το 2017 σημαντική βελτίωση, ενώ το πιο σημαντικό ήταν ότι τώρα ολοκληρωνόταν η σημαντική επένδυση των κεφαλαίων που άντλησε η εταιρεία μέσω της έκδοσης των κοινών ομολογιών ύψους 50 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωνόταν η εγκατάσταση τριών νέων γραμμών παραγωγής μπαταριών έλξης και συσσώρευσης ενέργειας.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου Olympia, που ελέγχει κατά 100% τη Sunlight, επιχείρησε να καθησυχάσει το προσωπικό, αλλά και την κοινωνία του νομού Ξάνθης σχετικά με την επένδυσή της στο Ολβιο. «Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημίες στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου Olympia, Γιάννης Καραγιάννης. Την ίδια περίπου δήλωση είχε κάνει μία μέρα πριν ο εκπρόσωπος του ομίλου και πρώην πρόεδρος της Sunlight, Χρήστος Καρτάλης, στους φορείς του νομού. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος», είπε και προσέθεσε ότι πρόθεση του βασικού μετόχου είναι «να κατασκευάσει εκ νέου όλο το τμήμα και θα το επαναλειτουργήσει, ακόμη πιο σύγχρονο και μοντέρνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή