Οι «Δούλες» του Θεάτρου Τέχνης ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

Οι «Δούλες» του Θεάτρου Τέχνης ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «Δούλες», το πλέον παιγμένο θεατρικό έργο του Ζαν Ζενέ, παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης στο ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη, σε ένα διάλειμμα από τις αθηναϊκές παραστάσεις. Δύο αδελφές – υπηρέτριες σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι – κάθε βράδυ παίζουν, εν τη απουσία της κυρίας του σπιτιού, μία ιδιότυπη παράσταση.

Η μία αδελφή ερμηνεύει το ρόλο της κυρίας, ενώ η δεύτερη «κάνει» την αδελφή της. «Η κυρία αποτελεί έναν σταθερό πόλο έλξης και άπωσης για τις δύο φτωχές γυναίκες, που την υπηρετούν με γνήσια λατρεία και, συνάμα, γνήσιο μίσος» λέει η Χαρά Μπακονικόλα-Γεωργοπούλου (Θέματα και πρόσωπα του σύγχρονου δράματος, έκδοσης Πατάκη 1998) περιγράφοντας αδρά το κρυφό παιχνίδι των δύο αδελφών, για το οποίο καταλυτική εξέλιξη θα έχει η κατάδοση του εραστή της κυρίας στην αστυνομία από τις δύο αδελφές και επιστροφή στο σπίτι της κυρίας. Τα αφελή σχέδια τους αποτυγχάνουν και στρέφονται εναντίον τους.

Την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σφραγίζουν με τις ερμηνείες τους η Κάτια Γέρου και η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Ηθοποιοί διαφορετικής γενιάς καταφέρνουν να βρουν κοινούς κώδικές και να ερμηνεύσουν τις δύο υπηρέτριες όπως ακριβώς όρισε ο Ζαν Ζενέ: οι ηθοποιοί οφείλουν να περιβληθούν τις κινήσεις και τα καρναβαλίστικα ρούχα που θα τους επιτρέψουν να παρουσιάσουν στους θεατές τον εαυτό τους έτσι όπως δεν θα τολμήσουν ποτέ να τον δουν ή να τον ονειρευτούν.

Η παράσταση – η σκηνοθεσία της Μαριάννας  Κάλμπαρη που ερμηνεύει και την κυρία -, αναδεικνύει με καθαρότητα τα επίπεδα του έργου, καθώς ο θεατής μπορεί να «χαθεί» εξαιτίας της εναλλαγής ρόλων από τις δύο αδελφές, μεταξύ θεατρικού παιχνιδιού και πραγματικότητας. Εντυπωσιακή η εικόνα της παράστασης χάρις στα σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Κάλμπαρη και το σχεδιασμό του φωτισμού από τη Στέλλα Κάλτσου.

Σήμερα και αύριο στο θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης (στις 9 μ.μ., πληροφορίες-κρατήσεις 2310-220648 και 832060). Από το Σάββατο έως και τις 16/5 η παράσταση θα επιστρέψει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή