Δημόσιο: Μονιμοποιήσεις διά της πλαγίας οδού με «άρωμα» εκλογών

Δημόσιο: Μονιμοποιήσεις διά της πλαγίας οδού με «άρωμα» εκλογών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρα» μονιμοποίησης στους συμβασιούχους αλλά και δυνατότητα προσλήψεων διά της «πλαγίας οδού» στο Δημόσιο, περιλαμβάνει η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ψηφιστεί τροπολογίες, οι οποίες πριμοδοτούν επί της ουσίας συμβασιούχους, οδηγώντας έμμεσα, είτε στην επαναπρόσληψή τους, είτε στην επιμήκυνση του χρόνου εργασίας τους με ορίζοντα τις εκλογές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και παρέχει εργασία σε συμβασιούχους για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. Η τροπολογία αφορά τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στη φύλαξη υπουργείων, εποπτευόμενων φορέων, ανεξάρτητων αρχών και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βάσει της τροπολογίας, δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία και στους φορείς να προκηρύξουν μέχρι 31/1/2018 διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και στη φύλαξη, διάρκειας μέχρι 18 μηνών, αντί των 8 που ίσχυαν σήμερα. Παράλληλα, προβλέπει μεταβατικά τη διατήρηση στην εργασία των συμβασιούχων οι οποίοι απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης κατά την 30ή Ιουνίου 2017 μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ «και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 15ης Μαΐου 2018».

Με τον τρόπο αυτό, συμβασιούχοι οι οποίοι –με αλλεπάλληλες παρατάσεις συμβάσεων που ψηφίστηκαν από το 2015– εργάζονται μέχρι σήμερα, εφόσον επιτύχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (σ.σ. η προϋπηρεσία έχει παγίως αυξημένη μοριοδότηση) θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2019, χρονικός ορίζοντας που φέρει… άρωμα εκλογών.

Ετερο παράδειγμα έμμεσης επαναπρόσληψης συμβασιούχων αποτελεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις 8.166 μόνιμες θέσεις προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Η προκήρυξη άλλαξε, ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη και προστέθηκε πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις, με αποτέλεσμα να προκρίνει συμβασιούχους που ήδη εργάζονται στους δήμους ή αυτούς που εργάζονταν και έληξε η σύμβασή τους.

Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε επίσης πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλίδες ασφαλείας που έθετε το «διάταγμα Παυλόπουλου» έναντι των μονιμοποιήσεων «διά της πλαγίας». Μεταξύ άλλων, η τροπολογία, που αφορά συμβασιούχους που προσελήφθησαν από το 2016 και εντεύθεν, καταργεί την τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς και το ανώτατο όριο των 24μηνών ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων.

Γενικοί γραμματείς

Σφοδρότατη κριτική έχει προκαλέσει και η διαδικασία ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, οι οποίες έχουν ως στόχο τον επαναδιορισμό «ημετέρων». Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 30 νέες θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, γεγονός που συνιστά αύξηση 49% σε σχέση με το 2014. Οι ίδιες πηγές, καταγράφουν αύξηση κατά 32% (περίπου 600 άτομα) στους μετακλητούς την επίμαχη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή