Το ΣτΕ θα κρίνει το άσυλο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Το ΣτΕ θα κρίνει το άσυλο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών για το αν θα τους δοθεί άσυλο ή όχι κρίνεται τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον της Ολομελείας του οποίου εκδικάστηκε χθες η υπόθεση για έναν από αυτούς, ενώ η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, όποια κι αν είναι, δεν θα αφορά μόνον τον έναν, αλλά θα αποτελέσει πρόκριμα και για τους άλλους επτά. Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν παρέστη στη δίκη, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρότατης φρούρησης για λόγους ασφαλείας και προστασίας του και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου και οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού αντάλλαξαν σειρά επιχειρημάτων για το αν πρέπει τελικά να του δοθεί άσυλο, ενώ η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα εκδοθεί προσεχώς, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση των οκτώ θα αποτελέσει μέσα στον Μάιο το γεγονός ότι θα λήξει η κράτηση και για τους άλλους επτά, καθώς εκπνέει το ανώτατο χρονικό όριο (18 μήνες) για όσους αιτούνται άσυλο, γεγονός που έχει επισημάνει δημόσια και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Πάντως, κατά τη χθεσινή διαδικασία οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι άσυλο δεν πρέπει να δοθεί στους οκτώ, δεχόμενοι ότι μετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016. «Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου», τόνισε ένας από τους δικηγόρους του Δημοσίου, ενώ ανέφερε ότι η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ, απόφαση η οποία προσβλήθηκε δικαστικά στη συνέχεια, ήταν εσφαλμένη και αντιφατική.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν, επικαλούμενοι και την απόφαση του Αρείου Πάγου, που υπήρξε αρνητική στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, ότι οι οκτώ δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα και ότι συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες προκειμένου να τους δοθεί άσυλο. «Η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ένας εκ των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού, και πρόσθεσε, «αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε έναν εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες και δολοφόνους”, τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή