Νέα τριμερής για την ονομασία ΠΓΔΜ, στην Αθήνα

Νέα τριμερής για την ονομασία ΠΓΔΜ, στην Αθήνα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερχόμενο Σάββατο 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η επόμενη τριμερής για το ονοματολογικό, υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα. Η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των δύο πλευρών γνωστοποιήθηκε χθες, κατά την τελευταία συνάντηση των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της 3ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη.

«Εχουμε κάνει τόση δουλειά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το «erga omnes», ενώ, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, είπε: «Είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις». Δεν απέκλεισε πιθανή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ωστόσο διευκρίνισε ότι «σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Πρακτικά, εφόσον οι συζητήσεις στην Αθήνα έχουν αποτέλεσμα, μια πιθανή ευκαιρία για συνάντηση των κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ είναι αυτή της 16ης Μαΐου στη Σύνοδο της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει στη Σόφια. Σε γενικές γραμμές ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει το πρόβλημα να λυθεί». Και προσέθεσε ότι «γίνεται όλο και πιο αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι τα μεγάλα μας γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά προβλήματα δεν είναι οι μεταξύ μας σχέσεις».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, από την πλευρά του, εξέφρασε βούληση για επίλυση της διαφοράς και έκανε λόγο για «έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο». Επί τούτου, επισήμανε ότι «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο», υπονοώντας την Ε.Ε.. Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι με τον κ. Κοτζιά συζήτησαν «μια – δύο τελευταίες διαφορές». Οπως είπε, «εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

Στο πλαίσιο της διασυνοριακής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι και τη Βουλγάρα ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπουσάτι, εκτίμησε ότι «είμαστε κοντά στην επίλυση όλων των προβλημάτων στις σχέσεις μας με την Αλβανία». Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε, μάλιστα, ότι με τον κ. Μπουσάτι «καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο για να λύσουμε τα προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα στις χώρες μας». Και διευκρίνισε ότι «στις αρχές του Ιουνίου θα έχουμε κλείσει με αυτό το μεγάλο πακέτο ζητημάτων που είχαμε με την Αλβανία και που μερικά θέματα είναι 40, 60, 70 ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή