Εκατοντάδες αφίξεις σε δύο ημέρες

Εκατοντάδες αφίξεις σε δύο ημέρες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άκρως δισεπίλυτο πρόβλημα με πολλαπλές παραμέτρους αναδεικνύεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα για την Ελλάδα. Οι ροές τόσο από τον Εβρο όσο και από τα νησιά παραμένουν αυξημένες, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να προκύπτει ανάγκη διαχείρισης και φιλοξενίας για εκατοντάδες επιπλέον ανθρώπους. Συνολικά 878 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μέσα σε μόλις ένα τριήμερο από τα νησιά και τον Εβρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, από τις 4/5 έως τις 6/5 το πρωί στα ελληνικά νησιά έφθασαν από την Τουρκία 489, ενώ το ίδιο διάστημα από τον Εβρο «μπήκαν» 389 άτομα.

Η κατάσταση στον Εβρο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παγιωμένη και αυστηρά καθορισμένη πρακτική όπως αυτή που έχει επιβληθεί στα νησιά λόγω της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Ετσι, ο ακριβής αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται δεν είναι γνωστός και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγεται και η δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί άνθρωποι που εισέρχονται παράνομα απευθύνονται οι ίδιοι στις υπηρεσίες για την κατάθεση αιτήματος ασύλου. Παράλληλα, αρκετοί από όσους συλλαμβάνονται στα σύνορα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφεθούν ελεύθεροι κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη και όχι στις επίσημες δομές φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδας.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον μήνα Απρίλιο στους καταυλισμούς μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται 1.700-1.800 άτομα που μπήκαν στη χώρα παράνομα από τον Εβρο. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι τον Απρίλιο 2.900 άτομα εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Τα στοιχεία της αστυνομίας, ωστόσο, ανεβάζουν τον αριθμό των εισερχομένων.

Στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα η αύξηση του πληθυσμού των φιλοξενουμένων και οι νέες αφίξεις προκαλούν ένταση. Στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια της Θεσσαλονίκης χθες τα ξημερώματα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα. Και στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά όμως έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο λόγω των νέων αφίξεων, έχουν στηθεί σκηνές και ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Βέβαια, και στα νησιά οι συνθήκες είναι πλέον τραγικές λόγω του υπερπληθυσμού. Στο hotspot στη Μόρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μένουν πάνω από 7.350 άτομα (με χωρητικότητα 3.000 ατόμων).

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο περιγράφουν τη δραματική και επικίνδυνη κατάσταση. «Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά», αναφέρει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Ντέκλαν Μπάρι. «Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη υγιεινής, όπως εμετό και διάρροια, λοιμώξεις του δέρματος και άλλα λοιμώδη νοσήματα, και στη συνέχεια, αφού τα αντιμετωπίσουμε, οι ασθενείς πρέπει να επιστρέψουν στις ίδιες κακές συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή