Πτώση 10,2% για τη μετοχή της Intralot και 4% της Intracom

Πτώση 10,2% για τη μετοχή της Intralot και 4% της Intracom

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν χθες οι μετοχές του ομίλου Intracom και της Intralot. Η φήμη ότι το «ακτιβιστικό» επενδυτικό κεφάλαιο QCM είχε έτοιμη προς δημοσιοποίηση αναφορά για τη μετοχή της Intralot, αντίστοιχη με εκείνη της Folli Follie, έστειλε τη μετοχή της πρώτης στο -30% στο άνοιγμα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Το ίδιο συνέβη με τη μετοχή της Intracom και της Intrakat που ελέγχονται από τον ίδιο βασικό μέτοχο.

Οι μετοχές σταδιακά όμως ανέκαμψαν, καθώς, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η QCM διέψευσε το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη αναφορά της για ελληνική εταιρεία. Παράλληλα ανέκαμψε όλο το χρηματιστήριο αλλά και η μετοχή της Folli Follie, καθώς η εταιρεία βγήκε και στήριξε τη μετοχή μέσω αγορών. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, αυτή ήταν και η βασική αιτία αναστροφής του κλίματος στη Σοφοκλέους, η οποία από -3% βρέθηκε στο +0,89% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η διοίκηση της Intralot χθες αντέδρασε στην «ύποπτη» –όπως τη χαρακτήρισε στέλεχος της επιχείρησης– συμπεριφορά της τιμής της μετοχής. Η εταιρεία απέστειλε «καταγγελία/αναφορά» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) σημειώνοντας ότι η παρατηρηθείσα υπερβολική διακύμανση της τιμής της μετοχής της «είναι αναιτιολόγητη» και ότι «δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και του ομίλου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ή γεγονός και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες».

Στελέχη της Intralot απέδιδαν την πορεία της μετοχής αποκλειστικά στη φήμη της ύπαρξης αναφοράς για ελληνική εταιρεία που έχει αντίστοιχη συμπεριφορά με τη Folli Follie. Τη φήμη αυτή τροφοδότησε το γεγονός ότι η Intralot επί πέντε χρόνια δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της, ενώ τα ετήσια αποτελέσματα προς τους μετόχους της μητρικής εταιρεία είναι ζημίες, όταν αντίστροφα υπάρχουν σημαντικά κέρδη τα οποία αποδίδονται σε μετόχους μειοψηφίας που ελέγχουν συμμετοχές σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιευμένα μεγέθη δείχνουν ότι την περίοδο 2013-17 ο όμιλος Intralot είχε συνολικά έσοδα της τάξης των 7,7 δισ. ευρώ και οριακά κέρδη μετά από φόρους της τάξης των 32 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι τα οριακά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους κατανέμονται σε ζημίες στους μετόχους της μητρικής εταιρείας και σε σημαντικά κέρδη στους μετόχους μειοψηφίας. Ειδικότερα, για την περίοδο 2013-17 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 171 εκατ. ευρώ, ενώ τα δικαιώματα μειοψηφίας, δηλαδή τα καθαρά αποτελέσματα των μετόχων μειοψηφίας στις θυγατρικές εταιρείες (κυρίως στο εξωτερικό), ήταν θετικά και μάλιστα άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στέλεχος της Intralot που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι το θέμα των δικαιωμάτων μειοψηφίας έχει απαντηθεί από τη διοίκηση της επιχείρησης, όταν τέθηκε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία μπορεί να έχει κέρδη από τις θυγατρικές στο εξωτερικό, αλλά μοιράζονται στους συνεταίρους της, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος εσόδων και κερδών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η εταιρεία θα δώσει εκ νέου απαντήσεις και στην επικείμενη γενική συνέλευση μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της Intralot τελικά έκλεισε χθες με υποχώρηση 10,2%, ενώ η μετοχή της Intracom με πτώση της τάξης του 4%. Η μετοχή της Intrakat υποχώρησε κατά 3,2%. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς ανέφεραν ότι πέρα από τα σενάρια περί χαμηλής κερδοφορίας του ομίλου Intralot, καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αστάθεια της ελληνικής χρηματαγοράς διαδραματίζει το μικρό βάθος της, αλλά και το γεγονός ότι οι βασικές παραδοχές λειτουργίας (μακροοικονομικά, προσφορά, ζήτηση κ.λπ.) παραμένουν αδύναμες, αν όχι αρνητικές. Οι ίδιοι σημείωναν ότι το 2017 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά την τελευταία 20ετία, με βάση τον όγκο συναλλαγών που έλαβαν χώρα στο Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή