ΠΟΛΗ

Η Σχολή Καλών Τεχνών γίνεται «ζωγραφιά»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Τα συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά. Θα καθαρίσουν όμως μόνο τη μία γωνία, που ανήκει στην ΑΣΚΤ. Πώς θα φαίνεται, άραγε, δίπλα στο υπόλοιπο κτίριο, που ανήκει στο ΕΜΠ, βαμμένο απ’ άκρου εις άκρον;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κάθε φορά που αποκαθίσταται κτίριο το οποίο ανήκει στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, το στοίχημα είναι πόσο θα αντέξει μακριά από τα χέρια των πάσης φύσεως βανδάλων, που ανενόχλητοι υποβαθμίζουν την Αθήνα. Παρά ταύτα, μόλις ξεκίνησαν η ανακαίνιση και η αποκατάσταση του κτιρίου της πρυτανείας της ΑΣΚΤ, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έναν μήνα, περιλαμβάνει τη συντήρηση των τοίχων και των μαρμάρων της εσωτερικής (εντός του campus) και της εξωτερικής (γωνία Πατησίων και Τοσίτσα) όψης, αλλά και των αετωμάτων, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί από το καυσαέριο της Πατησίων. Στο εσωτερικό, μάλιστα, πέραν των αποκαταστάσεων στους τοίχους, τοποθετούνται και καινούργια κουφώματα, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Αναφορικά με το εξωτερικό φασάντ της πρυτανείας, θα αφαιρεθούν όλα τα γκράφιτι που... κοσμούν τοίχους και μάρμαρα, ενώ, όπως μας πληροφόρησαν οι συντηρητές, θα καλυφθούν με ειδικό αντιγκράφιτι, υδροφοβικό υλικό, ώστε να αφαιρούνται ευκολότερα οι «καλλιτεχνικές» παρεμβάσεις των «παιδιών με τα σπρέι». Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε στην όψη του ΕΜΠ επί της Στουρνάρη, μετά το χαοτικό μαύρο γκράφιτι, το οποίο είχε προκαλέσει άλλον έναν μικρό εμφύλιο στο γαλατικό μας χωριό.

Ισως, πάντως, αυτή η κίνηση της ΑΣΚΤ ενεργοποιήσει τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, που, αν μη τι άλλο, αποτελεί το φυτώριο των μηχανικών που χτίζουν, ανακαινίζουν και αποκαθιστούν τις πόλεις μας, να κάνουν το ίδιο. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Αυτό που τρομάζει είναι η ευκολία με την οποία, χρόνια τώρα, το κτίριο, που φιλοξένησε κάποτε το αίτημα για δημοκρατία, σήμερα ρημάζει από εκείνους που ουδεμία σχέση έχουν με την ελευθερία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη