Εκπαίδευση επειγοντολόγων για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Εκπαίδευση επειγοντολόγων για την ενίσχυση του ΕΣΥ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις για την εκπαίδευση στη χώρα μας επειγοντολόγων, γενετιστών και στοματοχειρουργών προβλέπουν, μεταξύ άλλων, δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και οι οποίες έχουν ήδη σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με τις υπουργικές αποφάσεις, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να εκσυγχρονίσει το τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και των εξειδικεύσεων, με δεδομένο ότι η τελευταία αντίστοιχη θεσμική παρέμβαση έγινε το 1994 και στο μεσοδιάστημα έχουν συμβεί ριζικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση παγκοσμίως. Εκτός από νέες ειδικότητες, οι υπουργικές αποφάσεις περιλαμβάνουν και αλλαγές στο περιεχόμενο και στον χρόνο άσκησης σε κάποιες ειδικότητες. Οι παρεμβάσεις που προωθούνται, προέκυψαν μετά πολύμηνη διαβούλευση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 γιατροί.

Ειδικότερα, οι νέες αποφάσεις προβλέπουν τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων: της Ιατρικής Γενετικής, της Εργαστηριακής Γενετικής και της Οδοντιατρικής Στοματοχειρουργικής για γιατρούς, βιολόγους και οδοντιάτρους αντίστοιχα. Επίσης, έχουν προστεθεί και δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής και του Σακχαρώδους Διαβήτη (σημειώνεται ότι σήμερα ο τίτλος «διαβητολόγος» δεν προκύπτει από εξειδίκευση), ενώ ο χρόνος ειδίκευσης στην Παιδιατρική και τη Γενική Ιατρική επιμηκύνεται κατά ένα έτος (από 4 έτη στα 5). Από τις αλλαγές διαφαίνεται η έμφαση που δίνει το υπουργείο Υγείας σε ειδικότητες που θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων (με τη νέα εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική) αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (με την αύξηση του χρόνου ειδικότητας της γενικής ιατρικής).

Οι δύο υπουργικές αποφάσεις είναι το πρώτο βήμα στις αλλαγές που επιχειρεί το υπουργείο στον χώρο της εκπαίδευσης των γιατρών. Το δεύτερο βήμα θα γίνει με σχέδιο νόμου που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τέλη Μαΐου για να ψηφιστεί τον Ιούνιο, και το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις ιατρικές εταιρείες, τον τρόπο λήψης της ειδικότητας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων κ.ά. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις αφορούν τη θεσμοθέτηση πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας τέσσερις φορές τον χρόνο και σε δύο κέντρα στη χώρα, «rotation» σε εκπαιδευτικά κέντρα της ίδιας περιφέρειας για κάθε ειδικευόμενο, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά ειδικότητα που θα ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα. Αλλαγές προβλέπονται και στις επιστημονικές εταιρείες με τη θέσπιση ιατρικών εταιρειών «κορμού» για κάθε ειδικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή